Til kamp uden brosten

Studerende i aktion for at stoppe nedskæringer og for at skabe et bedre uddannelsessystem

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skal man smadre ruder for at få bedre vilkår som studerende? Hvad er vigtigst: dialog med politikerne eller stop for nedskæringer på uddannelsesområdet? Selvom man er vred studerende i Danmark, kan det være svært at blive enig med de andre om, hvad man vil. 150 studenteraktivister, der var forsamlet i Grøndalcenteret i København i sidste uge, var dog alle enige om én ting: de er imod forringelser i uddannelsessystemet. Under sloganet 'Nu er det nok!' var de mødt op for at diskutere, hvad der skal gøres.

Men det var tydeligvis svært for den brede skare af studerende fra folkeskoleelever til universitetsstuderende at blive enige om, hvad der er vigtigst at fokusere på, og hvordan målet nås.

De fire initiativtagere, Lærerstuderendes Landskreds (LL), Pædagogstuderendes Landssammenslutning (PLS), Danske Studerendes Fællesråd (DSF) og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), har som et hovedkrav, at der oprettes en uddannelseskommission med repræsentanter fra nogle af studenterorganisationerne. En sådan kommission skal sikre, at der skabes dialog med politikerne, så de studerende får mere indflydelse på uddannelsespolitikken, end de har i dag.

I dialog med politikere

Men forslaget om en uddannelseskommission blev ikke modtaget lige begejstret fra alle sider. En statskundskabsstuderende mente, at det ville blive svært at få folk overbevist om, at forslaget er værd at kæmpe for:

'Hvis vi skal hive vores medstuderende ud i gaderne og protestere, skal det ikke være for at skabe dialog, men for at forhindre nedskæringer. Udgangspunktet skal være, at vi ikke vil finde os i nedskæringer. Ikke, at vi vil have en uddannelseskommission, så vi kan være med til at bestemme, hvor der skal skæres ned'.

Til dette svarede Simon Grundtvig, der er formand for DGS:

'Dette handler ikke kun om at stoppe nedskæringerne, men om at skabe et bedre uddannelsessystem. For selvom vi måske vil kunne bremse noget nu, vil der komme nye forslag om nedskæringer på bordet om et halvt år, og så er vi lige vidt. Vi skal simpelthen forhindre, at forslagene overhovedet kommer, og derfor skal vi i dialog med politikerne'.

Onsdag den 17. marts er der arrangeret demonstrationer foran Christiansborg og på Rådhuspladsen i Århus. Der var bred enighed om, at det skal foregå fredeligt, men det var ikke nok for en rebelsk RUC-studerende. Han mente, at den eneste måde at få politikerne til at lytte er ved at 'lave ballade':

'De pæne metoder er forsøgt, og de duer ikke. Det nytter ikke, at vi bare står og råber op om, at vi vil have mere dialog. Vi skal blokere trafikken, besætte Undervisningsministeriet og smadre nogle ruder. Så kan vi altid formulere vores politiske krav bagefter', sagde han.

Forslaget vakte ikke megen jubel, og mange gav udtryk for, at 'Nu er det nok!'-aktionen er for det brede udsnit af de studerende. En pædagogstuderende udtrykte det således:

'Det er ikke sekterne, der skal styre denne aktion!' Den melding skabte til gengæld stort bifald.

Pia Olsen fra Socialistisk Folkeparti, der sammen med Enhedslistens Søren Kolstrup var de eneste politikere, der havde valgt at komme til mødet, advarede også mod at tage for hårdhændede metoder i brug.

'Det kan godt være, at Margrethe Vestager bliver skræmt, hvis I smadrer ruder, og I kan opnå nogle umiddelbare resultater på den måde. Men de langsigtede ændringer skabes kun gennem debat med politikerne'.

Powered by Labrador CMS