Gemt og glemt?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tilbage i 1986 sendte DLF flere asbestnotater ud til skolernes tillidsrepræsentanter, ligesom Arbejdstilsynet og Statens Byggeforskningsinstitut udsendte anvisninger om, hvordan man fjerner asbest sikkerhedsmæssigt korrekt, og hvordan man forsegler asbestholdige materialer.

I en artikel fra 1986 i fagbladet »Ingeniøren« advarer man om at forsegle asbesten: »Så er asbesten gemt, og jeg er desværre bange for, at den også bliver glemt. Indtil en elektriker altså en skønne dag sætter sin hulsav i gang og pludselig står i en asbestsky. Hvad gør man så?« spurgte en civilingeniør i bladet.

Også arbejdsmiljøkonsulenten i DLF advarede dengang mod indkapsling som en varig løsning. Det kunne blive dyrere i længden, lød udmeldingen. DLF anbefalede, at man på skolerne udarbejdede handlingsplaner for det videre forløb med at få asbesten væk, og anbefalede også registrering af asbesten.

I et par ankesager ved Vestre Landsret i 2001 og 2004 har byggefirmaer fået bødestraffe på 40.000 kroner for at have renoveret skolebygninger uden forinden at have styr på, hvor det forseglede asbest befandt sig. Derved skar de i asbestholdige materialer og var skyld i, at asbestfibre blev frigivet under arbejdet.

hl@dlf.org