Fysisk arbejdsmiljø
0   264

Ikke grund til frygt for lærere

Det er usædvanligt, at lærere bliver udsat for asbestfibre, siger læge på Arbejdsmedicinsk Klinik

Lungehindekræft er en uendelig sjælden sygdom, der rammer 80-100 personer om året, fortæller overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Aalborg, Jens Peter Johansen. Han kender meget til asbestsygdomme, fordi han i mange år har undersøgt arbejderne fra Eternitfabrikken i Aalborg.

»Som lærer er der ingen grund til at være bange. Det er helt usædvanligt, at lærere bliver udsat for asbestfibre. Der er en risiko for at blive syg, når man har været udsat for få asbestfibre, men det er en meget lille risiko«, siger Jens Peter Johansen.

Artiklen fortsætter under banneret

Anderledes ser det ud med de personer, der har arbejdet direkte med asbesten for eksempel på Eternitfabrikken.

»Der er ikke noget, man kan foretage sig for at opspore en eventuel asbestrelateret sygdom tidligt, så der er ingen grund til at tænke på det. Det er et vigtigt budskab«, siger Jens Peter Johansen.

Symptomer på asbestrelateret kræft er træthed, åndenød, trykken for brystet og vægttab, men disse symptomer kan være de samme ved mange andre sygdomme.

Jens Peter Johansen understreger, at man ikke skal begynde at pille lofter og vægplader med asbest ned. De skal i stedet forsegles.

»Men forseglingerne skal holdes ved lige. De skal være intakte. Det er et arbejdsgiveransvar at holde styr på, hvilke lofts- og vægplader man har, og at sikre sig, at de er forseglet godt, hvis der er asbestholdige materialer. Man skal være specielt opmærksom på ventilationskanaler, hvor asbestfibrene kan gemme sig«, siger han.

Og så er det arbejdsgiverens pligt at orientere håndværkere før en renovering.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ