Hvis man finder ud af, at der er asbest og fare på færde, er det vigtigt, at man ikke selv begynder at pille lofter og vægplader ned. De skal i stedet forsegles, og det skal gøres af fagfolk

Ikke grund til frygt for lærere

Det er usædvanligt, at lærere bliver udsat for asbestfibre, siger læge på Arbejdsmedicinsk Klinik

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lungehindekræft er en uendelig sjælden sygdom, der rammer 80-100 personer om året, fortæller overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Aalborg, Jens Peter Johansen. Han kender meget til asbestsygdomme, fordi han i mange år har undersøgt arbejderne fra Eternitfabrikken i Aalborg.

»Som lærer er der ingen grund til at være bange. Det er helt usædvanligt, at lærere bliver udsat for asbestfibre. Der er en risiko for at blive syg, når man har været udsat for få asbestfibre, men det er en meget lille risiko«, siger Jens Peter Johansen.

Anderledes ser det ud med de personer, der har arbejdet direkte med asbesten for eksempel på Eternitfabrikken.

»Der er ikke noget, man kan foretage sig for at opspore en eventuel asbestrelateret sygdom tidligt, så der er ingen grund til at tænke på det. Det er et vigtigt budskab«, siger Jens Peter Johansen.

Symptomer på asbestrelateret kræft er træthed, åndenød, trykken for brystet og vægttab, men disse symptomer kan være de samme ved mange andre sygdomme.

Jens Peter Johansen understreger, at man ikke skal begynde at pille lofter og vægplader med asbest ned. De skal i stedet forsegles.

»Men forseglingerne skal holdes ved lige. De skal være intakte. Det er et arbejdsgiveransvar at holde styr på, hvilke lofts- og vægplader man har, og at sikre sig, at de er forseglet godt, hvis der er asbestholdige materialer. Man skal være specielt opmærksom på ventilationskanaler, hvor asbestfibrene kan gemme sig«, siger han.

Og så er det arbejdsgiverens pligt at orientere håndværkere før en renovering.

Powered by Labrador CMS