”Vi har fra begyndelsen mindet hinanden om, at det ikke er vores skyld, at eleverne flytter. Det er forældrene, der har sat lavinen i gang”, siger Carsten Pedersen.

Sidste mand lukker og slukker for skole efter massiv elevflugt

Egernsund Skole har været udsat for elevflugt, siden byrådet i Sønderborg lige før jul indstillede skolen til at blive nedlagt i 2013. Reelt vil skolen være tømt for elever til sommer. Det frustrerer lærerne at være vidne til den storstilede afgang.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Egernsund Skole indledte skoleåret med 77 elever. Til vinterferien var antallet halveret, og i denne uge når det ned på 25, hvoraf de ti i 6. klasse under alle omstændigheder skifter skole efter sommerferien. Derfor tror ingen på, at der vil blive undervisning i bygningerne efter sommerferien.

Elevflugten tog fart, da byrådet i Sønderborg Kommune lige før jul besluttede at sende et forslag om at nedlægge Egernsund Skole, Kværs Skole og Bakkenbro Skole i 2013 i høring.

"Dagen efter byrådsmødet gav forældrene i vores 0. klasse hinanden håndslag på, at de ville lade deres børn blive på skolen tiden ud. Alligevel var halvdelen væk, da vi kom fra juleferie", fortæller Carsten Pedersen, der er lærer og tillidsrepræsentant på Egernsund Skole.

Skolevalg er nærmest en religion for forældrene

De to andre lukningstruede skoler har ikke haft elevflugt, fordi der er tradition for, at deres elever fortsætter på en bestemt overbygningsskole.

"Vi ligger midt imellem Broager Skole og Gråsten Skole, og det er næsten en religion for forældrene, hvilken skole de vælger efter 6. klasse", siger Carsten Petersen.

Forældrene afstemmer typisk deres ønskeskole efter, om de kører til Sønderborg eller Aabenraa, når de skal på arbejde.

"Forældrene til de mindre børn har vidst, at de to skoler ikke ville tage så mange elever ind fra Egernsund, at de blev nødt til at oprette nye klasser, så det har været et spørgsmål om at komme først", siger Carsten Pedersen.

Flugten koster kræfter for både elever og lærere

Nogle lærere har følt sig snydt af forældre, som har lovet at lade deres børn fortsætte på Egernsund Skole og så alligevel har flyttet dem.

"Lærerne har brugt mange kræfter på børnene, for det koster energi, hver gang en elev forlader os. Især blandt drengene skal hierarkiet hele tiden genetableres, især pladserne i toppen. Det giver uro og småkampe. En del elever keder sig også i frikvarter, når udvalget af legekammerater svinder ind. Nogle elever profiterer dog af, at de har fået mere opmærksomhed fra læreren", siger Carsten Pedersen.

Det påvirker eleverne, at de ikke ved, hvem af deres kammerater der er væk i morgen, og hvornår det bliver deres egen tur til at blive flyttet. For lærerne betyder den massive afgang, at de skal samlæse endnu mere end hidtil, men det er stort set er umuligt at planlægge et undervisningsforløb for mere end en uge ad gangen. Og når de danner grupper, kan de næsten være sikker på, at de ikke holder forløbet ud.

Hver femte skole er væk til sommer

"I begyndelsen syntes vi, forældrene handlede overilet, fordi de slet ikke tog hensyn til personalet. Men efterhånden kan vi godt forstå dem. Hvis der for eksempel kun er én dreng tilbage i klassen, får han det svært socialt".

Selv om lærerne oplever en hård tid, tager de ikke elevflugten personligt.

"Vi har fra begyndelsen mindet hinanden om, at det ikke er vores skyld, at eleverne flytter. Det er forældrene, der har sat lavinen i gang", siger Carsten Pedersen. 

Kommunen har ikke tænkt sig om

Elevflugten kunne være undgået, hvis politikerne allerede i december havde givet forældrene garanti for, at de kunne få deres børn ind på deres ønskeskole, vurderer Carsten Pedersen. Men den garanti fik de først efter vinterferien.

"Der må være nogen, der ikke har tænkt sig om", siger han.

Jette Østergaard, direktør for børn og uddannelse i Sønderborg Kommune, afviser, at der er tale om en fejl.

"Først da beslutningen om at indstille de tre små skoler til nedlæggelse var truffet, kunne vi begynde at se på, hvor eleverne så skulle hen, og allerede i februar fik vi sat spørgsmålet på dagsordenen til mødet i børn og uddannelsesudvalget. Vi kunne ikke gøre det hurtigere, men på grund af en høj klassekvotient på begge overbygningsskoler, havde usikkerheden allerede fået mange forældre til at tage skeen i egen hånd", siger Jette Østergaard, det var klar over, at risikoen for en elevflugt var til stede.

Lærerne kan næsten føle sig sikre

Heller ikke Jette Østergaard tror, at der er elever på Egernsund Skole efter sommerferien.

"Vi er formentlig nede på en halv snes elever til sommerferien, og jeg kan ikke forestille mig, at forældrene ønsker, at deres børn skal gå på en skole med så få elever. Vi tager derfor en dialog med det enkelte hjem om, hvad der er bedst for barnet, både fagligt og socialt. Eleverne behøver ikke nødvendigvis skifte til en af de to overbygningsskoler, for vi har to andre skoler fra 0. til 6. klasse i nærheden", siger hun.

Børnehaveklasselederen og tre lærere er allerede overflyttet eller udlånt til andre skoler, mens de resterende tre lærere fortsætter på Egernsund Skole frem til sommerferien. Jette Østergaard regner ikke med, at det bliver nødvendigt at afskedige nogle af dem.

"Vi har ganske vist faldende børnetal, men det opvejes af, at en række lærere er på vej på pension. Desuden nedlægges de tre skoler som led i et større plan, der skal bringe os op på det vejledende timetal, ligesom vi satser på efter- og videreuddannelse og indfører en række nye skoletilbud, så også af den grund tror jeg på, at vi får plads til alle," siger Jette Østergaard.

Byrådet træffer den endelige beslutning om at nedlægge de tre små skoler i juni.

Powered by Labrador CMS