Debat

It - hvad skal vi bruge det til

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvordan skal Danmark håndtere IT-udviklingen (informationsteknologi) i fremtiden? Indtil nu er udviklingen i alt for høj grad blevet overladt til de meget teknologibegejstrede, og jeg advarer så ofte jeg kan imod, at man lader sig forblænde af maskineriets tekniske finesser i stedet for at reflektere lidt mere over, hvad vi egentlig vil bruge det til.

Derfor undrede det mig en smule, da jeg i Folkeskolen nummer 7 fik skudt i skoene, at jeg lægger op til en 'computersyndflod, der er det synlige tegn på den politiske vilje til at lægge landet kundskabsmæssigt øde'. Det er viceskoleinspektør Vagn Madsen, der på debatsiderne svinger sig op til disse højder. Vi må vælge mellem kundskaber og 'computerverdenens ubearbejdede intellektuelt tankeminimerende informationssprøjt', siger han.

For Vagn Madsen synes anvendelsen af IT at udelukke alt andet. Der er jeg helt uenig. Basale kundskaber og færdigheder er ikke uforenelige med IT. Tværtimod. Men IT skal selvfølgelig bruges fornuftigt. Man skal selvfølgelig ikke lade sig nøje med tankeminimerende informationssprøjt eller mere eller mindre avanceret legetøj. IT bør være en integreret del af undervisningen i fag, hvor det er relevant. Fordi det er et godt redskab, hvis man lærer at bruge det rigtigt. Man bruger jo også en symaskine i håndarbejde og en elpisker i hjemkundskab. Verden bevæger sig uden for skolens vægge. Skolen må være med til at sørge for, at børnene får mulighed for at tage stilling til forandringerne i stedet for at lade sig føre med af dem.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi lærer ikke for skolen, men for livet, som man sagde i gamle dage.

Lone Dybkjær

medlem af Europaparlamentet