Anmeldelse

De dødes tivoli

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg er stor fan! Så er I forberedt.

Fakta:

Titel: De dødes tivoli

Forfatter: Henrik Einspor

Pris: 123,75 kroner

Sider: 67 sider

Serie: Jack Stump

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Doom Town er hjemsted for dværgdetektiven Jack Stump (ti år indeni, 50 år og grøn udenpå). Sammen med Sue og Dick driver han et detektivbureau i byen. Og der er altid sager nok at løse. Nu for nittende gang.

Sues nevø Teo (der slæber rundt på massiv overvægt, colabundstykke briller og et alvorligt friluftsgebis) bliver læsset af på bureauet. Enhver barnepiges mareridt. Dick fikser det lige, så det bliver Jack, der må døje med opgaven.

Før Jack får set sig om, har Teo fået dem ud i De dødes tivoli, der bliver drevet af zombier. Han har nemlig fået en fribillet i en pakke med samlekort. Lynhyrtigt sidder Teo i en vogn til en af attraktionerne. Men Jack skal have Teo ud, før klokken klemter, og rutsjebanen kører. For har man først prøvet én forlystelse, slipper man ikke ud igen.

Jack må sammen med Teo stæse forbi alle zombierne, der står i deres boder og falbyder giftgasballoner, rådne popcorn og lodder til Rædslernes Tombola. Og bare håbe på at nå ud, før tivoliet igen opsluges af sumpens duvende dynd.

Hele universet er klart beskrevet, figurerne er skarpe karikaturer, sproget er rapt, tempofyldt og skægt. Det samme gælder Jon Ranheimsæters illustrationer. Hele serien er resultat af et skidegodt samspil mellem en tegner og en forfatter, der i den grad klæder hinanden.

Ærgerligt, at vi ikke får en tegning af tivoliets indgang med klovneansigtet og den røde mund. Den gad jeg godt have set. Ligeså min medanmelder på ti år, der også har slugt hele serien som friske østers. Bare ned med dem.

Forlaget anbefaler den til 4.-5. klasse. Lixtallet er 14.