Anmeldelse Udeskole

Spøgelser og sagn

Fakta


Titel
Spøgelser og sagn

Forfatter
Gorm Benzon

ISBN
87-91679-05-2

Pris
268 kroner

Sider
256 sider

Type
Bog

Forlag
Askholms Forlag

Hvad er et herskabshjem uden spøgelse? Nul og nix, skulle man tro at dømme efter de forholdsvis mange herremænd, der har følt det nødvendigt at supplere et måske noget letbenet - eller tilkøbt - adelskab med et par skrøner om fænomener, der, som alle ved, kun hjemsøger mænd af blodet.

Artiklen fortsætter under banneret

Denne bog indeholder som sin forgænger om Nord- og Midtjylland en herlighed af folkesagn, legender og som nævnt det rene fup. Utrætteligt har forfatteren opsøgt steder og folk, lyttet, optegnet og sammenlignet med andre versioner af beretningerne og givet dem videre til alle os, der helst opsøger gamle bygninger, hvis de rummer en interessant historie eller i det mindste et sted, hvor man kan få noget at spise.

Der er ingen ende på troldkvinders hærgen, indemurede jomfruer og hundes uhyggelige tuden, det er herlig læsning, selv om mange af beretningerne er ganske korte. Intet bredes længere ud, end historien kan bære.

Ved siden af sin flid viser Gorm Benzon os sin imponerende historiske viden. Fornemme folk droppes ikke planløst hen over historierne, læseren får også link til deres gode og slette gerninger og til deres indbyrdes relationer og placering i samfundet, mens de huserede på jord.

Benzon ødelægger ikke en god historie ved bedrevidende analyseren, men lader historiernes kerne stå skarpt fortalt. De kan naturligvis læses hjemme i lænestolen, men bedst er det at tage bogen med på tur, når klassen besøger fremmede egne. Her er rigeligt med stof til lejrskolens gysertime.

Forfatteren Jacob Paludan betegnede oversanselige hændelser som "utætheder i vort verdensbillede" - en ganske træffende betegnelse for oplevelser af fænomener, der ikke lader sig rationelt forklare. Men denne fortrinlige bog leverer skummelblåligt skin på det, vi ser gennem sprækkerne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.236 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.382 andre er allerede tilmeldt