Anmeldelse

Spøgelser og sagn

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad er et herskabshjem uden spøgelse? Nul og nix, skulle man tro at dømme efter de forholdsvis mange herremænd, der har følt det nødvendigt at supplere et måske noget letbenet - eller tilkøbt - adelskab med et par skrøner om fænomener, der, som alle ved, kun hjemsøger mænd af blodet.

Fakta:

Titel: Spøgelser og sagn

Forfatter: Gorm Benzon

ISBN: 87-91679-05-2

Pris: 268 kroner

Sider: 256 sider

Type: Bog

Forlag: Askholms Forlag

Denne bog indeholder som sin forgænger om Nord- og Midtjylland en herlighed af folkesagn, legender og som nævnt det rene fup. Utrætteligt har forfatteren opsøgt steder og folk, lyttet, optegnet og sammenlignet med andre versioner af beretningerne og givet dem videre til alle os, der helst opsøger gamle bygninger, hvis de rummer en interessant historie eller i det mindste et sted, hvor man kan få noget at spise.

Der er ingen ende på troldkvinders hærgen, indemurede jomfruer og hundes uhyggelige tuden, det er herlig læsning, selv om mange af beretningerne er ganske korte. Intet bredes længere ud, end historien kan bære.

Ved siden af sin flid viser Gorm Benzon os sin imponerende historiske viden. Fornemme folk droppes ikke planløst hen over historierne, læseren får også link til deres gode og slette gerninger og til deres indbyrdes relationer og placering i samfundet, mens de huserede på jord.

Benzon ødelægger ikke en god historie ved bedrevidende analyseren, men lader historiernes kerne stå skarpt fortalt. De kan naturligvis læses hjemme i lænestolen, men bedst er det at tage bogen med på tur, når klassen besøger fremmede egne. Her er rigeligt med stof til lejrskolens gysertime.

Forfatteren Jacob Paludan betegnede oversanselige hændelser som "utætheder i vort verdensbillede" - en ganske træffende betegnelse for oplevelser af fænomener, der ikke lader sig rationelt forklare. Men denne fortrinlige bog leverer skummelblåligt skin på det, vi ser gennem sprækkerne.