Det vil koste knap en kvart milliard at indføre engelsk i 1. klasse fortæller børne- og undervisningsminister, Christine Antorini.

Antorini: Så dyrt er engelsk fra 1. klasse

Ministeriet har regnet på, hvad det vil koste at indføre engelsk, tysk og fransk tidligere i skolen - se hvor meget det vil koste her.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

45 skoler tilbyder i dag engelsk i 1. klasse. Men skal det være obligatorisk for alle at starte i 1.? Og hvad vil det koste?

Det sidste spørgsmål har den Konservative uddannelsesordfører Mai Henriksen bedt børne- og undervisningsminister Christine Antorini om i at forholde sig til i et såkaldt udvalgsspørgsmål. Hun spørger samtidig, hvad det vil koste at fremrykke tilbud om tysk/ fransk til 5. klasse.

Ministeren forklarer først i sit svar, at rammerne for en fremrykning af fagene skulle forhandles hjem med kommunerne, hvorefter hun laver regnestykket ud fra gennemsnitlige, almindelige klasser:

"Engelsk er i dag obligatorisk fra 3. klasse og kan efter kommunalbestyrelsens beslutning indføres som supplerende undervisning i 1. og 2. klasse. Hvis faget skal være obligatorisk i 1. og 2. klasse med fx 60 timer på hvert klassetrin (svarende til to lektioner om ugen), vil det indebære merudgifter i størrelsesordenen 240 mio. kr. for undervisning i almindelige klasser", skriver ministeren.

Forudsætningen for regnestykket er, at "timetildelingen i øvrige fag er uændret, og at det er nødvendigt at forøge timetallet i alle klasser på de pågældende klassetrin med et bestemt timetal. Endvidere er der kun set på det umiddelbare lærertimeforbrug og ikke fx på, om de relevante lærerkvalifikationer er til stede."

Engelsk i 1. klasse breder sig

Lidt billigere med tysk i femte En fremrykning af tilbud om tysk eller fransk fra 5. klasse er på grund af fagenes frivillighed lidt billigere:

"Hvis tysk/fransk skal gives som et tilbudsfag i 5. og 6. klasse ligeledes med 60 timer på hvert klassetrin, vil det indebære merudgifter i størrelsesordenen 216 mio. kr., idet det herved er forudsat, at 90 pct. af eleverne vil vælge et af fagene", skriver ministeren.

Fagkonsulent: Lærere bør bakke op om engelsk i 1.klasse

Tre sprog Mai Henriksen vil også vide, hvad det vil koste at indføre en mulighed for et tredje sprogfag fra 7. klasse. Til det svarer ministeren:

"Det antages, at spørgsmålet forudsætter, at tredje fremmedsprog som noget nyt gives som tilbudsfag, således at eleverne kan vælge både andet (fx tysk) og tredje (fx fransk) fremmedsprog som tilbudsfag. Med det udgangspunkt, at det tredje fremmedsprog har samme timetildeling som tilbudsfaget tysk/fransk har i dag, og ud fra den skønsmæssige antagelse at faget vælges af 25 pct. af eleverne, vil merudgiften for almindelige klasser umiddelbart udgøre 165 mio. kr."

Læs mere

Se svaret på spørgsmål 67 om Engelsk i 1. ogtysk/fransk i 5. her.

Spørgsmål 68, hvor ministeren forholder sig til ettredje fremmedsprog.