Anmeldelse

Kaluga Lanterne

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Disse 12 nye sange, der tænkes anvendt på 3.-6. klassetrin, ledsages af en kort følgetekst på bagsiden: Det er sange, der handler om "at være en del af hele den store, fantastiske og indimellem lidt uoverskuelige verden". Og man kunne tilføje: Sange, der handler om de modsætninger mellem det nære og det fjerne, det konkrete og abstrakte, der præger såvel barnets som de fleste voksnes måde at sanse og forstå verden på. Eksemplificeret ved den flotte Zapper-rapsodi, der beskriver et influenza-ramt barns zapperi: "Et fjernsyn er en sjov kyklop/et øje på din færden;/et kæmpestort kalejdoskop/med glimt fra hele verden". Og som, efter at have set på denne verden, i afslutningen konkluderer: "Mens jeg nu lukker øjet tungt/går andre ud og leger/for solen er et holdepunkt/og vi er dem, som drejer".

Fakta:

Titel: Kaluga Lanterne

Forfatter: Povl Christian Balslev og Rikke Vibeke Birkeholm

Illustrator: Tea Bendix

Pris: 220 kroner

Sider: 28 sider

Type: Bog med cd

Forlag: Dansk Sang

Når teksterne er bedst, fornemmes tydeligt inspirationen fra Halfdan Rasmussen. Melodierne er enkle og således nemt lærte, nogle finder jeg lidt kedelige, andre, for ekempel føromtale Zapper-rapsodi og Karavane-kanon, er rigtig gode og har kvalitet til at komme på klassens repertoire.

Til mange af sangene findes andenstemmer. Mærkværdigvis er disse ikke med på den medfølgende cd, hvor kun melodi og sangvers præsenteres. Denne ellers udmærkede cd skæmmes lidt af, at der er gjort for lidt ud af børnesangernes intonation og endelser. Synd, for de har stemmerne til at levere et mere færdigt produkt.