"Det tilbud som Randers Kommune kom med var så dårligt, at der ikke var mening i at tage imod det", siger formand for Randers Lærerforening Kurt Sørensen.

Forhandlingerne er brudt sammen i Randers

I dag arbejder lærerne på 17 skoler på en såkaldt mødeplan, som konsekvens af at kommunen og lærerkredsen ikke kan blive enige om en lokal arbejdstidsaftale. Til august regner formanden for Randers Lærerforening med, at alle lærere i Randers skal på mødeplan.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Byrådet i Randers har besluttet, at lærerne skal undervise 41,5 procent af deres arbejdstid. Samtidig skal der spares omkring 12 millioner kroner på to år. Med det udgangspunkt kunne Randers Lærerforening og Randers Kommune endnu engang ikke blive enige om en aftale. Dermed er der udsigt til, at lærere på andet år skal arbejde efter mødeplan, hvor skolelederen bestemmer start og sluttidspunkt for lærernes opgaver.

"Det tilbud som Randers Kommune kom med var så dårligt, at der ikke var mening i at tage imod det", siger formand for Randers Lærerforening Kurt Sørensen, som havde håbet, at kunne nå til enighed om en A08-aftale, hvor lærerne har et stort professionelt råderum. Det samme ønske havde skolechef Torben Bugge.

"Byrådet beslutter rammen for Randers Kommunes udgifter, og den skal overholdes. Det gælder også på undervisningsområdet" siger Torben Bugge. "På den baggrund har vi sat os til forhandlingsbordet med ønsket om, at hver lærer får en meget fleksibel mulighed for at planlægge deres arbejde, og at de får fokus på at bruge deres tid på undervisning frem for andre opgaver".

Men det var ikke muligt for parterne at nå en aftale.

Ledere og lærere i Randers er dybt uenige om arbejdstid

Lærerkreds: Alle lærere ryder på mødeplan

I år er lærerne på 17 skoler på mødeplan, men det er lykkes på de resterende 11 skoler at blive enige om rammerne for arbejdet. Sammenbruddet i forhandlingerne med kommunen får Kurt Sørensen til at forvente, at alle lærerne i Randers til næste skoleår kommer på mødeplan.

"Folk er dybt frustrerede. Det er svært at få det til at fungere, hvis alting skal være planlagt flere måneder i forvejen. Det er et pres, at lærerne skal undervise så meget mere. Der er blevet lagt halvanden lektion oven i hver uge, og næste skoleår bliver der lagt yderligere en halv lektion på. Det betyder, at rigtig mange lærere har mange undervisningstimer. I dag har mere en fjerdedel mere end 25 lektioner om ugen i 40 uger", siger Kurt Sørensen, der kender til en lærer i kommunen, der har 31 lektioner om ugen. 

"Det burde ikke kunne foregå i dagens Danmark - lærerne er frustrerede og pressede".

Endelig ny arbejdstidsaftale til lærerne i Ballerup

Skolechef: Vi skal have mere ud af de dygtige lærere

Skolechef Torben Bugge mener ikke, man på nuværende tidspunkt kan sige noget om, hvorvidt alle Randers-lærere ender på mødeplan.

"Skolelederne og tillidsrepræsentanterne skal i gang med de pligtige drøftelser om skoleårets planlægning. Så skal de se, om de kan indgå nogle aftaler med hinanden, hvis de ikke kan blive enige, så ender man på mødeplan", siger Torben Bugge, og understreger; 

"Vi har nogle meget dygtige lærere i Randers kommune, og det er det, vi skal have noget mere ud af".