Førtidspension
0   419

1400 bruger ordningen: Fleksjob bliver skåret

Regeringen vil skære i fremtidig fleksjobordning og førtidspension til unge. Fleksjob skal være i kortere perioder og til mindre løn. DLF tager afstand fra jagten på medarbejdere.

Fremover skal det være sværere at komme på fleksjob i lang tid, og lønnen til fleksjobbere skal beskæres. Sådan ser regeringens oplæg til reform ud. I alt er der 53.000 personer i fleksjob - deraf er omkring 1400 medlemmer af DLF.

"Jeg tager afstand fra jagten på medarbejdere, der har behov for et arbejdsmarked, hvor man også kan fungere, selv om ens arbejdsevne er nedsat", siger Per Sand Pedersen, der er formand for Organisations- og Arbejdsmiljøudvalget i DLF.

Artiklen fortsætter under banneret

Regeringen skriver i sit oplæg: "Mange af de fleksjobansatte får det bedre over tid, og derfor skal ingen som udgangspunkt være i ordningen mere end fem år ad gangen. Det skal understøtte, at der sker en bevægelse fra fleksjob til ordinære job, så de mere resursestærke personer ikke længere bliver fastholdt i fleksjobordningen".

Regeringen ønsker at opretholde fleksjobordningen, da den fastholder personer på arbejdsmarkedet, men ordningen er alt for dyr, mener regeringen. Fem procent i fleksjob tjener i dag omkring 500.000 kroner. Det er den højeste løn i fleksjob. Andre fem procent tjener omkring 200.000 kroner, og det vil være den tilskudsmodel, som regeringen arbejder efter at alle kan få.

Blandt lærere og børnehaveklasseledere i DLF skønner man, at der er flest kvinder mellem 50 og 60 år i fleksjob. Men det er lokalkredsene, der forhandler fleksjob i syge- og dagpengesager.

Flere unge i førtidspension
Førtidspension bliver som udgangspunkt i reformen afskaffet for alle under 40 år. Man vil i stedet oprette nogle rehabiliteringsteam i kommunerne, der skal finde andre løsninger. Førtidspension kan dog komme på tale, hvis andre muligheder er udelukket.

"Vi kan ikke se passivt til, at vi parkerer unge mennesker resten af deres liv på en ydelse. Det har samfundet ikke råd til, og det er tegn på, at vi bruger de forkerte løsninger til skade for de unge, det handler om. Vi skal i gang med at investere i de unge i stedet for at opgive dem," siger social- og integrationsminister Karen Hækkerup.

Per Sand Pedersen har ikke haft mulighed for at nærlæse reformoplægget, men mener, at unge som udgangspunkt ikke skal førtidspensioneres, men at deres potentiale skal forsøges realiseret på arbejdsmarkedet.

I følge Lærernes Pension er antallet af unge lærere på førtidspension eksploderet de seneste år. Ved udgangen af 2009 var der 1833 på førtidspension. Fem år tidligere var der under 800 på førtidspension. Især stressrelaterede sygdomme og psykiske problemer er årsager til stigningen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
619 andre er allerede tilmeldt