Anmeldelse

Målt & Vejet

Målt & Vejet

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I bogen understreges det, at evaluering dybest set handler om måder at tillægge noget værdi på. Som antologi anlægger bogen et meget bredt perspektiv, hvor både historiske, politiske, organisatoriske og didaktiske niveauer inddrages. I artiklen »Innovativ evaluering i uddannelse« skriver Lene Tanggaard, at »Evaluering er (.) ikke et uskyldigt forehavende, men er med til at rammesætte muligheder og begrænsninger for de mennesker, der er involveret i eller influeret af evalueringerne«.

Fakta:

Titel: Målt & Vejet

ISBN: 9788771120035

Pris: 299 kroner

Sider: 320 sider

Type: Bog

Forlag: Aalborg Universitetsforlag

Citatet peger på en række væsentlige forhold: Det er en uddybning af bogens titel, »Målt & Vejet«, som betyder, at målinger og andre former for evaluering netop ikke er værdifrie. "Evaluering" er på én gang et politisk styringsinstrument, et videnskabeligt forskningsfelt, et centralt indhold i offentlige diskurser og medier, og af samme grunde er evaluering i dag en betydningsfuld og voldsom dimensioneret didaktisk kategori i den enkelte undervisers hverdag.

Hver eneste lærer må kunne forholde sig kritisk og konstruktivt til disse forhold. Denne bog kan være et godt bidrag til at kunne gøre dette. For et kritisk blik kan anbefales artiklen »Værdier i grundskolens evaluering gennem tiden« af Knud Erik Andersen og Karen Andreasen, som viser, hvordan samfundsmæssige ændringer slår ind i skolernes evalueringspraksis. Lige fra test af religiøs kanonviden til mere kompetenceorienterede evalueringer til i dag, hvor mere præstationsorienteret kanonviden igen dominerer - med det formål at sammenligne og hierarkisere elevers, skolers og uddannelsessystemers præstationsresultater, nationalt og internationalt.

For et konstruktivt blik kan bogens sidste fire artikler anbefales. Her gives eksempler på overvejelser og evalueringsformer, som på en nuanceret måde kan indgå i en lærers komplekse undervisningsopgave. I en tid, hvor evaluering fylder meget som styringsinstrument, vokser også evalueringslitteraturen i omfang. Denne bog er et godt bud til den læser, som vil have et bredt indblik i hele evalueringsfeltet.