Det bliver skolelederne på de enkelte skoler, der skal finde ud af, hvilke lærere, der ikke skal møde på arbejde efter sommerferien.

Massefyringer rammer Bornholm til marts

En tiendedel af de bornholmske lærere står til at miste jobbet. "Vi kan ikke søge job på den anden side af kommunegrænsen, så det er meget alvorligt", siger den lokale kredsformand.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter sommerferien er der 34 lærere færre i Bornholms Kommune. Tre lærere har meldt, at de vil gå på pension, derfor skal der "kun" afskediges 31. Der er lidt over 300 lærere beskæftiget på Bornholm, så det er omkring hver tiende stilling, der er nedlagt til det nye skoleår.

"De første 17 stillinger blev nedlagt via et budgetforlig før årskiftet. Derudover har vi en årrække oplevet vigede børnetal, der starter 145 elever færre efter sommerferien, og derfor skal der altså nedlægges endnu flere lærerstillinger ", siger Christian Faurholdt Jeppesen, der er kredsformand i Bornholms Lærerforening til folkeskolen.dk.

Derudover skal 1,5 millionspecialundervisnings-kroner fordeles anderledes.

"Det er meget alvorligt for dem, det kommer til at gå ud over. Herovre kan man jo ikke bare søge job på den anden side af kommunegrænsen", siger Christian Faurholdt Jeppesen. Han understreger, at han godt ved, at jobsituationen heller ikke er let i resten af landet.

Bornholm risikerer lærermangel Dimittender fra sommerens hold på læreruddannelsen på Bornholm er, ifølge Christian Faurholdt Jeppesen, stort set alle stadig uden arbejde. Så der er allerede lærerarbejdsløshed på øen. Paradoksalt nok risikerer Bornholmerne inden for en overskuelig årrække alligevel, at komme til at mangle lærere.

"Vi skal have fastholdt de unge lærere i faget, fordi vi har 40-50 aktive medlemmer der er over 60, og hvis de alle sammen går på pension samtidig, risikerer vi at mangle lærere", siger Christian Faurholdt Jeppensen.

Når der er er flere end 30 fyringer er der tale om masseafskedigelser, og kommunen er ifølge EU-regler forpligtet til at gå ind i forhandlinger om at afbøde effekten af nedskæringerne. I den forbindelse fortæller Christian Faurholdt Jeppesen, at der blandt andet forhandles om at give en økonomisk gulerod, til ældre lærere, der selv vælger at fratræde.

Den 7. marts får lærerne at vide, hvem der bliver ramt af nedskæringerne.

76 færre lærere i Haderslev