Foto: Michael Bo Rasmussen

En spirituel bølge i skolen

Prominente danskere i spidsen for kravet om plads til meditation, åndedrætsøvelser og »hjertets intelligens« i folkeskolen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Marselis Hotel ved Århus Bugt var booket, men konferencefaciliteterne var slet ikke store nok til det overvældende antal lærere og pædagoger og andre interesserede fra hele Danmark, der tilmeldte sig en konference i november sidste år med titlen Den niende intelligens. Konferencen måtte flyttes til kongrescentret midt i Århus. Omkring 750 deltagere overværede oplæg fra familieterapeut Jesper Juul, dr.phil. og leder af centret for bevidsthedstræning Vækstcentret Jes Bertelsen, professor i ledelse og organisation Steen Hildebrandt og psykolog Helle Jensen. De talte om behovet for at udvikle børns eksistentielle og spirituelle intelligens i en stresset hverdag med mange krav, om at have hjertet med i undervisningen og om at lære børn små øvelser, hvor de lærer at mærke deres åndedræt.

Der var en stemning af entusiasme og begejstring på tilhørerpladserne. Som en af deltagerne, skoleleder Christina Hostrup, siger:

»Der er en stærk bølge med krav om, at vi skal teste og nå en masse. Så det handler om at skabe en modbalance«.

Før konferencen havde mange af deltagerne modtaget en mail fra en såkaldt Infogruppe, der advarede imod projektet og især imod Jes Bertelsen. Gruppen mener, at projektet er nyreligiøst og kan udsætte børn for åndelig krænkelse og voksensvigt. Gruppen har også skrevet til undervisningsminister Bertel Haarder, som dog ikke er så bekymret: »Jeg har tillid til, at lærerne i den danske folkeskole er bevidste om den ansvarsfulde opgave, de forvalter, og kan holde fast i indholdet og formålet med undervisningen i folkeskolen«, beroliger han.

»Det er helt jordnært«, understreger Lars Birch Mogensen, lærer på Elling Skole ved Frederikshavn, der har brugt øvelserne et års tid.

»Jeg ved godt, at der er tale om gamle øvelser, som er blevet brugt til meditation i forskellige trossamfund, men vi vil ganske enkelt gerne lære eleverne noget praktisk, som de kan bruge, når det passer dem, og som de måske kan få gavn af fremover«. |