Nu ligger bolden på landsstyrets side, siger Sivso Dorph

Grønlands lærere varsler konflikt

Det er to år siden, Grønlands lærere skulle have haft ny overenskomst. Men lærerforeningen Imak og landsstyret Naalakkersuisut har ikke kunnet blive enige. Landsstyret vil have lærerne til at undervise op til 120 timer mere om året. Det får Imak til at varsle stillingsblokade.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har prøvet at få landsstyret i tale, siden overenskomsternes udløb i foråret 2010, men først i september 2011 begyndte de reelle forhandlinger. Men de afviser blankt ethvert udspil vi kommer med. Det har jeg aldrig oplevet før. Og nu vil de så have lærerne til at arbejde langt mere uden nogen form for kompensation. Det er helt uacceptabelt", siger Sivso Dorph, formand for den grønlandske lærerforening Imak.

Grønlandske læreres maksimale undervisningstid er i dag på 728 timer om året. Landsstyret vil have lærernes undervisningstid op på 840 timer. Men de vil ikke pege på, hvilke opgaver lærerne så ikke længere skal løse, og der er ingen ekstra betaling. 

Svært at få lærere nok

Sivso Dorph ser udspillet som en besparelse på Grønlands folkeskole.

"Lærernes løn er blevet udhulet voldsomt af de seneste fire års inflation. Grundlønnen i begyndertrinnet er lidt mere end 19.500 og sluttrinnet 24.800. Men med stadig højere priser, rækker det ikke langt. Der er derfor mange lærere, som tager overtimer for at få lønnen til at slå til. Det kan give omkring 3700 kroner ekstra om måneden hvis man for eksempel arbejder 240 timer mere om året. Hvis vi skulle gå med til Landsstyrets forslag, vil de penge forsvinde. Det vil få nogle lærere til at vælge et andet erhverv, og det vil gøre det endnu sværere for os at tiltrække lærere fra andre lande", siger Sivso Dorph.

Imak har sendt et blokadevarsel til Naalakkersuisut.

"Nu ligger bolden på deres side", siger han.

Blokaden mod at søge stillinger i Grønland vil træde i kraft 1. marts.