Debat

Højt at flyve …

OK08.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis den offentlige sektor fortsat skal kunne rekruttere den nødvendige arbejdskraft, skal de ansatte have gode arbejdsvilkår. Og lønnen for hvert område skal modsvare grupper i den private sektor, som har sammenlignelig uddannelseslængde og kompetence. Det burde alle offentligt ansatte - og deres organisationer - kunne være enige i.

Men optakten til Overenskomst 08 har været præget af, at enkelte grupper har markeret sig med ekstremt høje lønkrav og udsagn om, at lige netop på deres område havde man et helt specielt efterslæb. Udmeldingerne fik luft under vingerne, da flere partier i Folketinget under valgkampen spillede med og stillede store ekstra millardbeløb i udsigt.

De løfter fik en brat landing. Vi ved nu, at de ikke bliver indfriet. Det har naturligvis skabt frustrationer blandt offentligt ansatte. Og den politiske indblanding i aftaleforhandlingerne har hos nogle grupper skabt forventninger, som det vil være umuligt at indfri, og givet problemer i aftalesystemet. De fleste arbejdsmarkedsforskere har allerede vurderet, at vi uundgåeligt ender i en storkonflikt. Det er selvfølgelig - som altid - en mulighed. Men det er alt for tidligt at vurdere, om det nu også bliver konsekvensen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Realiteten er jo, at forhandlingerne endnu ikke er kommet ind i den afgørende fase. Lige nu skal vi som aftalepart sætte alle kræfter ind på at nå et godt resultat. Det handler om at forbedre arbejdsvilkårene - blandt andet via en ny arbejdstidsaftale. Det handler om at skabe nye muligheder for fastholdelse og tiltrækning af arbejdskraft. Det handler om efteruddannelsesmuligheder og arbejdsmiljø. Og det handler selvfølgelig også om nogle ordentlige lønstigninger.

Hvis arbejdsgiverne ikke spiller med på dette, ja, så ender det i konflikt. Og Danmarks Lærerforening er parat. Men her og nu har vi fokus på, at forhandlingerne skal lykkes. Til gavn for medlemmerne, for folkeskolen og øvrige uddannelsesområder - og for det danske samfund.

Det bør være muligt at nå et resultat. For også arbejdsgiverne har et ansvar for at nå frem til en aftale, der kan være med til at gøre arbejdet attraktivt, øge søgningen til læreruddannelsen og - mere generelt - medvirke til at genskabe respekten for vores arbejde.

Det er høje mål. Men vores ambitioner for folkeskolen og elevernes læring er også høje. Så vi går efter et resultat - holder benene på jorden - og arbejder intenst for at opnå de nødvendige forbedringer.

». også arbejdsgiverne har et ansvar for at nå frem til en aftale, der kan være med til at gøre arbejdet attraktivt, øge søgningen til læreruddannelsen og medvirke til at genskabe respekten for vores arbejde«