Det er en sejr, at forberedelsestiden følger undervisningstiden, og der er et maksimum på, hvad læreren kan blive sat til at præstere, siger John Illum, som sammen med Lotte Lange og Vivi Hansen forlader hovedstyrelsen efter 16 år. De betegner arbejdstidsaftalen fra 2008 som den største faglige sejr.

16 år i DLF’s tjeneste

John Illum, Lotte Lange og Vivi Hansen takker af efter 16 år som medlemmer af DLF’s hovedstyrelse. De er enige om, at overgangen til en ny arbejdstidsaftale i 2008 er en af de største bedrifter, men de 
mener også, aftalen bliver den nye hovedstyrelses største udfordring.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Egentlig stillede de tre veteraner op til DLF's hovedstyrelse, fordi de var imod foreningens politik i forhold til løn og arbejdstid. Men undervejs er politikken ændret, og de tre politikere har arbejdet for formandskabets tanker.

»Egentlig var jeg imod tanken om professionsidealet. Men så valgte vi at gå ind for den og har arbejdet for den lige siden. Det er jo den, der er styrende for arbejdstidsaftalen fra 2008«, siger Vivi Hansen.

Og netop aftalen fra 2008 (A08), hvor lærerne går fra timetælleri til i langt højere grad selv at tage et professionelt ansvar for at prioritere arbejdstiden, betegner de alle som hovedstyrelsens største bedrift.

»Den største succes er A08. Selv om jeg godt kunne ønske mig, at det var en central aftale«, siger Lotte Lange og henviser til, at selv om A08-aftalerne rundt om i landet er udformet efter samme principper, er de forskellige, alt efter hvilken aftale den lokale lærerkreds har hevet i land.

»For mig at se er det en sejr, at forberedelsestiden følger undervisningstiden, og der er et maksimum på, hvad læreren kan blive sat til at præstere. Det er to hjørnesten, der er forskellige fra andre aftaler«, siger John Illum.

De tre fratrædende hovedstyrelsesmedlemmer er enige om, at det er den selv samme arbejdstidsaftale, der bliver den største udfordring for den nye hovedstyrelse. Deres råd er klare:

»Fasthold de goder, vi har opnået«, siger Lotte Lange. John Illum bakker hende op. »De skal ikke sælge ud«. »Det er arbejdstiden, der kommer i fokus«, forventer Vivi Hansen.

Vivi Hansen fortsætter sit faglige arbejde som næstformand i Fjordkredsen. Lotte Lange og John Illum har indtil videre masser af ting at få tiden til at gå med derhjemme, og så må tiden vise, hvad der byder sig.