Anmeldelse Dansk udskoling
0   515

Mini-kanon

Mini-kanon

Fakta


Titel
Mini-kanon

ISBN
9788761628206

Pris
122,50 kroner

Sider
111 sider

Type
Bog

Forlag
Systime

En fin mini-antologi med tekster i forskellige genrer af kanonforfatterne, som vil kunne bruges i de ældste klasser, på trods af at den er tænkt til gymnasiet. Teksterne er sammensat, så de kan læses tematisk eller som eksempler på en tid eller et forfatterskab. Sammen med hver tekst er der opgaver og et maleri, som passer til tiden og stemningen i teksten. Der er både kendte tekster og mindre kendte tekster. Blandt kendingene er "En balkjole" af Herman Bang og "Det er så yndigt at følges ad" af Grundtvig. Der, hvor antologien alligevel udmærker sig, er i samspillet mellem tekst og billede, som jeg synes supplerer hinanden udmærket. Man kan arbejde med både billedanalyse, forfortåelse og tidsbilleder.

Artiklen fortsætter under banneret

Opgaverne gør også antologien værd at se nærmere på. Fokus er på en analyse med udgangspunkt i den sproglige tilgang til teksten. Man bliver nødt til at sortere i opgaverne, som jo er lavet til gymnasiet, men jeg synes i høj grad, at den sproglige vinkel er inspirerende og givtig som indgangsvinkel til teksterne. Man er med denne antologi hjulpet godt på vej til at åbne op til kanonforfatterne. Hver tekst indledes med en lille introduktion som en hjælp til læseren, så denne inden læsningen kan pejle sig ind på, hvad man skal være særligt opmærksom på under læsningen. Der overlades ikke meget til elevens egen fortolkning, hvilket jeg ser som en lille svaghed ved antologien. Enkelte tekster er dog efter min vurdering stadig svært tilgængelige uden forforståelse. For eksempel er der uddrag af længere tekster af Martin A. Hansens "Løgneren", som kan være svære at læse uden forforståelse eller sammenhæng. Her mærker man, at antologien er udarbejdet til et højere niveau. Alligevel vil jeg stærkt anbefale, at man som lærer i overbygningen tager et kig på antologien og særligt på opgaverne, som er gennemarbejdede og interessante.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.593 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
726 andre er allerede tilmeldt