0   91

Farvel til 2006

Dronningens nytårstale afventes hvert år med stor spænding. Hvad vil dronningen lægge os på sinde, vil hun som sin far sende en hilsen til søens folk, vil hun kommentere Danmarks placering i verdenssamfundet? Hele to landsdækkende kanaler har lange optaktsprogrammer, hvor eksperter af forskellig art og kaliber kommenterer såvel tidligere taler som forventningerne til den kommende nytårstale. Alt dette til trods for, at enhver ved, at der er 50 procent pligtstof i talen, og at der er snævre grænser for, hvad dronningen kan tillade sig at sætte ord på.

Bagefter diskuteres talen i de små hjem og i pressen. Det er stort set indholdet, budskabet, der drøftes, selv om der altid er en pedantisk onkel, der tæller op, hvor mange gange dronningen snubler under læsningen. Og man hører loyalt efter, for det drejer sig jo om dronningen og os. Dronningen bruger det inkluderende »vi« og »os«, når hun kan komme til det. Vi er endda i stand til at overhøre et enkelt kiks. I år sagde dronningen faktisk »farvel til 2006« i stedet for »farvel til 2007«. Meget få bemærkede det, måske fordi de fulgte tekstningen, der jo havde det rigtige årstal, måske fordi de fleste mennesker går efter at forstå, hvad der bliver sagt, og ikke mentalt sidder parat med en rød kuglepen. Ingen var jo i tvivl om, at dronningen mente 2007.

Artiklen fortsætter under banneret

Den slags fortalelser og fejlskud leverer vi alle eksempler på hver eneste dag, men få kommenterer det - heldigvis. Men det er jo ikke så heldigt for en elev, der er til mundtlig eksamen.

Dronningen stillede et par interessante modsætninger op: »Landet skal være yndigt, men det må ikke lugte. Byen skal være fuld af liv, men den må ikke larme«. Og så luftede hun et af de ord, der er på vej ud af sproget, kere: »Vi skal også i det moderne, hurtige samfund kere os om andre«. Kere er et af de mange tyske lån i dansk.

På mange arbejdspladser holdes der nytårstaler, når personalet vender tilbage efter ferien. Nogle taler endog om nytårskure. Dem om det. Men det er nok en god idé, også på skolerne, om man mødes først i det nye år, både kolleger og inspektører internt og sammen med elever. For lydhørheden er stor først på året, de fleste er parat til at se længere frem end ellers, og der er god anledning til at gøre status over det gamle år.

Og husk så, at der skal være et lille traktement, så man kan »hilse på hinanden«, som det hed i gamle dage. Vi skal kere os om hinanden!

Professor Higgins


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet
Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen