Anmeldelse

Ny kritisk pædagogik

Ny kritisk pædagogik

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Ny kritisk pædagogik" er et ambitiøst projekt - både historisk og sociologisk. Den primære målgruppe er pædagogstuderende og udøvende pædagoger, mens en sekundær målgruppe udgøres af lærere og lærerstuderende. Dermed anslås fra første side en åbenhed, der rækker fra en almen interesse for det kritisk pædagogiske felt, som det udviklede sig i det 20. århundrede, til en professionel nysgerrighed over for pædagogik på baggrund af en aktuel samfundsudvikling.

Fakta:

Titel: Ny kritisk pædagogik

Forfatter: Frede Nielsen Carstens, Søren K. Lauridsen

ISBN: 9788741252049

Pris: 349 kroner

Sider: 360 sider

Type: Bog

Forlag: Hans Reitzels Forlag

Forfatterne har valgt, gennem en strukturering i fire dele fordelt på 20 afsnit, at lade det være op til læseren, hvor dybt der skal arbejdes med bogens hovedemne. I første del redegøres for begrebet, samtidig med at der trækkes en linje fra Karl Marx, en tidlig kapitalistisk fase, og frem. Derfra refereres til nogle af de tænkere, der var med til at udfolde en tidlig kritisk pædagogik. Hovedvægten lægges siden på udviklingen fra 1950'erne og frem, samtidig med at der gives eksempler på de forandringer, der har præget det pædagogiske arbejds- og uddannelsesbillede.

Der er en tydelig rytme i bogens opbygning fra det historiske og begrebsafklarende til en mere sociologisk vinkel, nemlig at introducere anvendelsen af en ny kritisk pædagogik. Rent redaktionelt er der tale om et godt greb, der gør det muligt for alle, via gedigne stikordsregistre, at læse sig ind i forståelsen af begreberne lige fra almindelig faglig nysgerrighed til anvendelse i for eksempel studieopgaver eller fremadrettet teamsammenhæng.