Debat

Mobning blev vildt overdrevet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er da ordentligt gået H.C. Andersen i Folkeskolen nummer 31 med artiklen »Mobning skal stoppes - også på lærerværelset«, hvor man ser et glimrende eksempel på, at et par små fjer er blevet til en håndfuld kornfede høns.

Bybækskolen i Farum fik ganske rigtigt tilbud om et kursus med et par antimobbe-konsulenter efter Arbejdstilsynets omtalte rapport. Men rapporten var meget bred, og kun i ét afsnit omtaltes mobning. Der blev spurgt, om man havde iagttaget eksempler på mobning af lærere. Det havde de fleste (20 ud af 28 adspurgte), men der spurgtes ikke om, hvor omfattende problemet var. En uofficiel research viste, at de fleste tænkte på en enkelt mindre detalje under en debat ved et møde. I sandhedens tjeneste følte man, at man burde svare bekræftende på spørgsmålet. Efterfølgende erklærede alle, at der i øvrigt ikke generelt foregik mobning blandt lærerne, og ingen havde følt sig mobbet.

Nu havde mobbe-syndikatet Amok fået færten af, at det kunne komme i gang med et projekt »Gør Bybækskolen mobbefri!« Vi blev tilbudt et meget dyrt kursus gratis(?), hvor lærerne så skulle lægge en anselig mængde kursustimer oven i hatten.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

På en af de første seancer forsøgte flere af os at gøre opmærksom på, at mobning ikke var problemet, men at trivsel burde sættes ind som hovedtema. Dette blev totalt jordet af konsulenterne. Imidlertid fik lærerne efterhånden større indflydelse på kursets indhold. Vi drejede temaet væk fra det »konstruerede« problem, og efterhånden begyndte samværet at give lidt mere mening. Hvis man nærlæser artiklen i Folkeskolen, vil man også se, at problemerne på skolen ikke har været relateret til kollegamobning.

Men det havde næppe »solgt aviser«, hvis overskriften havde været »Bybækskolens lærere arbejder med trivsel«.