Det stakåndede samfund
Abonner på nyt om Thomas Aastrup Rømer i dit personlige nyhedsbrev.
OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her
Det kan meget let udvikle sig til et mareridt, men det behøver ikke at være sådan. Der er masser af energi og indestængt virkelyst, der kan bringe lyset, fremdriften og glæden frem i vores land igen. Hvor der ganske vist er lister, javel, men hvor disse blot er en blandt mange andre aspekter af et pluralt og spændende samfundsliv. Men udviklingen kan kun vendes, hvis vi netop besinder os på vores ophav, vores særlige egenart som europæisk folkeslag med en egen folkelig, kunstnerisk og kritisk tradition, så vi kan bedømme listerne selv. Så vi nogen gange kan være lykkelige for at være i midten. Vi må have betydningsfulde lommer, hvor vi kan falde helt til ro, og hvorfra der kan strømme påmindelser om vores fælles pligter, og hvorfra vores stemme kan bidrage til at udvikle de smukkeste kim i menneskeheden. Sådanne lommer kaldte grækerne fri tid. Og det græske ord for det var ”skole”. Og sådan en ”menneskelig helhed” kaldte romerne for ”universitet”.
Men pt er det intellektuelle billede inden for dansk pædagogik domineret af den såkaldte systemteori og den ligeså såkaldte samtidsdiagnose. Det er tilgange, som i de hjemlige versioner er helt uden værdier, og de er stærkt skeptiske overfor tradition, etik og historie. De har ingen ro, ingen fri tid, intet fællesskab og ingen helhed. De vil blot bidrage til det stakåndede samfund. F.eks. taler de aldrig om "opmærksomhed", men altid om "kampen om opmærksomheden". Der er derfor ingen hjælp at hente fra forskningen. Lyt ikke til den. Lyt ikke ikke til dem med den stakåndede bacille, som ser efter ansigtsløse verdensmestre, lukkede systemer, karriereveje og sociologiske konkurrencer. Kig lige ud, lad opmærksomheden strømme ud gennem jeres munde og hold øje med, hvad der sker. Så er vi på vej ind i en pædagogisk praksis. Et spændende og besværligt sted.
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.title }}