Anmeldelse

Alfred Nobel

Alfred Nobel

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En eksplosion på en nitroglycerinfabrik uden for Stockholm. Lemlæstede kroppe ligger spredt ud over ulykkesstedet. Flemming Madsen Poulsen indleder sin biografi om videnskabsmanden Alfred Nobel med denne dramatiske begivenhed, skildret i Illustreret Tidende fra 1868.

Fakta:

Titel: Alfred Nobel

Forfatter: Flemming Madsen Poulsen

Pris: 235 kroner

Sider: 128 sider

Type: Bog

Forlag: Attika

Poulsens bog giver et nuanceret indblik i Nobels liv, forskning og samtid. Desuden belyser den ideen bag uddelingen af Nobelpriser.

De mange relevante kilder i form af fotos, landkort, illustrationer og tekstuddrag medvirker til at give bogen troværdighed som historisk materiale. Bagerst i bogen er et veludbygget stikordsregister, en tidslinje over begivenheder i Nobels liv samt en udtømmende oversigt over Nobelprismodtagere helt frem til 2006. Man savner dog som læser en forklaring på de år, hvor der ikke blev uddelt priser.

Bogens korte kapitler er kronologisk opbygget, og man får et indtryk af udvikling i sammenhæng med tid. Teksten er velskrevet og egnet til brug i folkeskolen i kraft af sit indbydende layout og omfattende brug af kilder, der sprænger brødtekstens massive struktur og gør teksten letfordøjelig.

Til de ældste klasser er bogen et godt bud på at danne sig et overblik over Nobels indflydelse på datidens forskning og nutidens valg af Nobelprismodtagere, men nok mest med henblik på projektarbejde snarere end til den daglige undervisning, dertil er bogen for detaljeret.

Bogen giver en fin indsigt i, hvordan Nobel brugte sit liv på at udvikle sprængstof og endte med at blive stifteren af vor tids mest anerkendte fredspris.