Formand for Via's bestyrelse fortæller at de mange høringssvar fra berørte parter har gjort indtryk på bestyrelsen

Læreruddannelser i Skive og Nørre Nissum overlever

Studerende og undervisere på læreruddannelserne i Nørre Nissum og Skive kan ånde lettet op. Professionshøjskolen Via UC's bestyrelse har her til aften besluttet, at lade de to uddannelser fortsætte på trods af, at det er fire-fem millioner dyrere end at flytte dem til et storcampus.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vias bestyrelse har fået udarbejdet en undersøgelse af mulighederne for uddannelsernes fremtidige muligheder. Her blev peget på seks scenarier, hvor Skive og Nørre Nissum enten blev liggende som de gør, fik fælles ledelse, blev flyttet til enten Nørre Nissum eller Skive, blev flyttet til Hostebro og Viborg eller flyttede sammen i Holstebro. Kun en flytning af uddannelserne ville gøre dem økonomisk rentable.

"Det er korrekt, at den løsning, bestyrelsen har valgt i dag, er den økonomisk dyreste for Via. Men bestyrelsen har i sin drøftelse af scenarierne også taget hensyn til de mange høringssvar for parter, som på den ene eller anden måde berøres af vores beslutning om eventuelt at flytte læreruddannelserne", siger bestyrelsesformand Johannes Flensted-Jensen.

De lokale lærerforeningsformænd har da også tydeligt tilkendegivet, at de frygtede fremtidig lærermangel for områderne, hvis uddannelserne blive flyttet. 

"Skive forsyner fire kommuner med størstedelen af deres lærere. Vi tror ikke på,at lærere kommer her til, hvis de ikke er uddannet i området. Og der går mange på uddannelsen, som aldrig ville være søgt ind, hvis den havde ligget et andet sted", sagde formand for Skiveegnens Lærerforening Leif Primdal til folkeskolen.dk i fredags.

Rektor tror stadig på et storcampus

For to år siden have Via de samme overvejelser om at flytte uddannelserne til Holstebro. Men her endte bestyrelsen også med at frede uddannelserne. Dengang blev opstillet en række kvalitetskriterier, og bestyrelsesformand Johannes Flensted-Jensen lovede, at så længe uddannelserne lever op til disse kritere, skulle de have lov til at blive liggende. 

Den nye undersøgelse af uddannelserne viser, at de fortsat lever op til disse kriterier. Dertil kommer, at uddannelserne netop er blevet positivt akkrediteret i Eva's generelle akkrediteringsrapport af læreruddannelserne. Det har ifølge Johannes Flensted-Jensen også bidraget til beslutningen om at lade uddannelserne ligge.

Rektor for Via Uc Harald Mikkelsen tror dog fortsat at en samling af uddannelserne på tværfaglige campusser er den bedste måde at sikre kvaliteten.

"Vi skal huske på, at vores campusstrategi er mere ambitiøs end blot at ville sikre kvaliteten for den enkelte uddannelse. -vi vil også gerne udvikle uddannelserne i større fagligemiljøer, hvor både undervisere og studerende kommer tættere på hianden og samarbejder mere på tværs", siger han.