28.000 test har været ramt af fejl

Knap 2000 4.- og 8.- klasse-elever, som tog de obligatoriske nationale test som syge-test i juni, og cirka 26.000 elever, som har prøvet de nationale læsetest som frivillige test i efteråret, har været ramt af en fejl, som Uni-C nu har identificeret og rettet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da lærere fik elevernes resultater lå 4. klasse-eleverne generelt meget, meget lavt i profilområdet afkodning. Nu har Uni-C's eksperter været dybt i databaserne og har fundet ud af, at fejlen opstod, da opgavebanken blev tilført 76 nye afkodningsopgaver. I den forbindelse skulle opgavesværhedsgraderne overføres fra et excel-regneark, men fordi regnearksformatet ikke var helt det samme som tidligere, kunne programmet ikke aflæse korrekt, og dermed blev sværhedsgraderne for disse 76 opgaver forkert registreret i testsystemet.

I 8. klasse-testen var det i profilområdet sprogforståelse, at eleverne har fået for lave resultater. Her gik det galt i de statistiskprogrammer, som skal kalibrere samspillet mellem opgavesværhedsgrad og elevdygtighed, når der kommer nye opgaver i banken. Her oplyser Uni-C, at man har fundet ud af, hvilken korrektion, der er brug for, men det vil tage et stykke tid at implementere, og derfor kommer 8.-klasser, der skal tage frivillige læsetest, til at nøjes med de opgaver, der var i opgavebanken i foråret. Det samme vil gøre sig gældende for profilområdet tekstforståelse, hvor Uni-C mistænker, at der også er en lillebitte skævhed. Derudover konkluderer hos Uni-C's udviklere ikke, at de to fejl har ramt andre af de nationale test.

Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen har nu åbnet for de frivillige læsetest igen. De elever, som har fået fejlagtigt lave resultater i læsetestene enten ved sygetesten i juni eller ved de frivillige test i oktober, vil få beregnet nye testscorer. De nye resultater vil være klar til lærere og skoleledere i begyndelsen af det nye år. Også det netop offentliggjorte landsresultat vil blive justeret som følge af fejlene i de knap 2000 sygetest, men ifølge styrelsen vil ændringen i landsresultatet blive helt minimal.

To tekniske fejl udsætter test i dansk/læsning

Powered by Labrador CMS