Anmeldelse Skønlitteratur
0   122

Qaammatip inuata tunissutaa - Månemandens gave

Fakta


Titel
Qaammatip inuata tunissutaa - Månemandens gave

Forfatter
Kirsten Larsen Egede

Pris
100 kroner

Sider
42 sider

Type
Bog

Forlag
Vintervår

At mennesker betages af myter, der fortæller om de kræfter, der skaber, kender vi fra alle tider. At mennesker, der har oplevet Grønland, føler sig ramt i sjælen, kender vi fra utallige beretninger. At mennesker, der har set myten og ramtheden holdt fast som billeder, kender vi fra møder med nordatlantisk kunst.

Artiklen fortsætter under banneret

Alle tre facetter kommer til udtryk i Kirsten Larsen Egedes hyldest til maleren Johan Markussen, hvis mytiske billeder optræder side om side med forfatterens egne illustrationer af en livsbekræftende refleksion over hendes 40 år på Grønland. Den bærende del af fortællingen er "forureningsmyten" om åndemanernes oprydning i månemandens hus, hvorefter månemanden erstatter det fjernede snavs med liv.

Bogens styrke er samtidig dens svaghed: Personlige overvejelser, indfald og associationer har det med at suge kraft ud af myten. Men det er dog ikke anderledes, end at det er en ret nem øvelse at rydde op og gøre rent i historien. Og så virker både mytens kraft i ord og billeder og den personlige glæde ved Grønland.

Bogen vil være et fint supplement til skolens mellemste og ældste klassetrin, når de skal lære om Grønland eller myter, fordi den er så anderledes end de vanlige materialer.

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.192 andre er allerede tilmeldt