Blog
0   285

Inklusion - kunsten at balancere

Abonner på nyt om Stine Clasen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Når nu ingenting eksisterer uden sin modsætning, hvad betyder det så for begrebet inklusion?

Inklusion kan være et spørgsmål om at høre til, at indgå, at føle sig imødekommet som en del af noget større end en selv. En del af et fællesskab. For det er i spændvidden mellem det fælles og det invididuelle, at det inkluderende opstår og findes. Det er i skæringspunktet, det sker. Der hvor det fælles bliver forudsætningen for og målet med det individuelle. Og omvendt. Der hvor fællesskabet er resonanskasse for individet, og hvor individet er understøttende for fællesskabet. Som celloen. Hvor strengen får en helt anden klang og lydstyrke, når den er koblet på kassen. Og hvor kassen på samme vis er afhængig af strengen for at lyde som en cello. Der hvor forgrund og baggrund, streng og kasse, individ og fællesskab på skift bliver forgrund og baggrund for hinanden.

Når der er balance mellem modsætningerne, bliver mennesker trygge. Og trygheden er forudsætningen for at vi trives, næres, lærer og udvikler os. Så hvordan kan vi skabe ultimative trygge inkluderende fællesskaber? Det kan vi ved at være opmærksomme på balancen i det fysiske rum og i det mentale rum. Være bevidste om balancen mellem det lyse og mørke, det brede og det smalle og det høje og det lave. Hvis det fysiske rum eksempelvis er helt hvidt, på vægge, gulve, loft og inventar, kan vi ikke tåle at opholde os i rummet. Vi må nødvendigvis tilføre modsætningen noget mørkt, på gulv, vægge eller inventar. Kun derved kan rummet gøres tryggere og dermed i højere grad understøtte den hensigt, vi har med rummet. På samme måde i det mentale rum, hvor der må være balance mellem det fremsættende og det spørgende, det lyttende og det talende, det produktive og det reflekterende, det individuelle og det fælles.

Eller sagt anderledes: når vi sikrer balance mellem modsætningerne, inviterer vi til et trygt eksperimentarium for inkluderende praksis.

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ