It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

(10.876 følger) Se alle medlemmer
Anmeldelse It
0   496

Creative Commons for alle

Creative Commons for alle

Fakta


Titel
Creative Commons for alle

Forfatter
Peter Leth

Sider
154 sider


Gratis. Læs bogen på http://issuu.com/peterleth/docs/creative_commons_for_alle

Type
Bog

Forlag
Ukendt forlag

"Creative Commons for alle" virker ved første øjekast som en "jurabog", der med sine mange paragraffer vil gøre livet surt for læreren, der bruger internettet i undervisningen. Med ved nærmere bekendtskab viser det sig at være en praktisk bog, som bidrager med aktuelle og anvendelige redskaber.

"Creative Commons for alle" er skrevet af Peter Leth, der i mange år har produceret læringsvideoer til lærere, der ønsker at bruge intranet på skolen. Bogens målgruppe er hovedsageligt læreren, der ofte anvender internettet, men som ikke er bevidst om de forhold, der er i forbindelse med internetbrug og produktion.

Artiklen fortsætter under banneret

I bogens første kapitler tages der hånd om de lovmæssige omstændigheder, der sjældent bliver berørt i undervisningen. Eksempelvis er internetkopiering et område, der accepteres af flere og flere, også i folkeskolen, hvor ikke-godkendt materiale benyttes flittigt af både lærere og elever.

Peter Leth beskriver ophavsretten som et problembarn, der hæmmer den praktiserende lærer, idet ophavsretten i sidste ende besværliggør vidensdeling. Ifølge Leth er der for meget fokus på penge og for lidt fokus på læring. Han pointerer vigtigheden af lærerens it-mæssige bevidsthed, nemlig at vi som lærere ikke opdrager eleverne til negativ brug og adfærd på internettet. 

Løsningen er ifølge Leth "Creative Commons", der er en almennyttig organisation, som ved hjælp af nogle simple retningslinjer skaber gode betingelser for kunstnere, fotografer og forfattere samt dem, der anvender og genbruger deres materialer. Med andre ord handler det om at kunne bruge ting fra internettet uden at træde skaberne over tæerne. Det didaktiske mål med bogen bliver dermed at gøre eleverne såvel som lærerne bevidste om ophavsretproblematikken. Herved skabes der opmærksomhed om "Creative Commons", hvori internettets potentialer kan udnyttes på lovlig vis. 

"Creative Commons" åbner for muligheder og skaber således løsninger frem for begrænsninger, og dette gør bogen interessant. På den måde hjælper bogen læreren, idet den på en nem og overskuelig facon præsenterer nye veje og funktioner på internettet, der er oplagt at anvende for læreren i undervisningen. Således viser bogen flere retninger til, hvordan læreren kan inddrage og videreudvikle den didaktiske internetpraksis. Leth viser for eksempel 30 sites, der inden for forskellige medieområder kan være gode redskaber i undervisningen, blandt andet jamendo.com, flickr.com, calameo.com og skoletube.dk

I overensstemmelse med bogens budskab om større behov for tilgængelighed er bogen lagt til fri afbenyttelse på laerit.dk. "Creative Commons for alle" er et nødvendigt onde og et udmærket bidrag i en tid, hvor copy-paste-mentalitet er blevet hverdag i folkeskolen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ