Butikstyven må sige undskyld

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis en skoleelev bliver taget for butikstyveri, ringer forretningen ikke til politiet, men til skolen. Skolen sørger for, at eleven straks ringer til sine forældre og fortæller, hvad der er sket.

'Forældrene får besked om at hente deres barn inden for en time, og så tager de sammen hen til butikken og snakker med indehaveren', fortæller Anders Kaastrup Olesen, der er lærer på Brårup Skole. Som koordinerende fritidsvejleder i Skive Kommune tager han sig af samarbejdet mellem skole, socialforvaltning og politi (SSP).

'Det er pinligt for eleven, for indehaveren slår på, at det er ham, eleven har stjålet fra. Der bliver sat personer på, og det forstår eleven. Det er noget helt andet, end når politiet siger 'fy, fy, skamme'. Men bagefter er eleven lettet', siger Anders Kaastrup Olesen og understreger, at modellen kører efter aftale med politiet i Skive.

Indsatsen kan også aflæses i statistikken. Skive Kommune har en meget lav ungdomskriminalitet. I 1980 var politiet i kontakt med 51 børn under 15 år i forbindelse med kriminalitet. I 1997 var tallet faldet til otte. Også blandt de 15-18-årige er der sket et markant fald.

Han har dog ikke erfaring med at bruge modellen med konfrontation mellem offer og gerningsmand i tilfælde af vold. Men hvis han får en sag som den i Toksværd, vil han straks skride ind og forsøge at løse konflikten i skolens regi.

'Når hidsigheden har lagt sig, vil jeg konfrontere drengen med pigen, og jeg vil appellere til ofrets forældre om at lade være med at gå til politiet. Og så vil jeg få løst den forsikringsmæssige side af sagen', siger Anders Kaastrup Olesen, der nødig vil fremstå som bedrevidende over for kollegerne på Sydsjælland.

'Alt kan gå skævt. Det har vi også oplevet. Det er den slags, vi lærer af', siger han.stan

Powered by Labrador CMS