Debat
0   182

Et dårligt frikvarter

Jeg finder det rystende, at jeg i Folkeskolen nummer 23 skal udsættes for de sexistiske og mandschauvinistiske »morsomheder« møntet på kvinder, som præsenteres i Frikvarter.

Syv mænd (!) og fire kvinder citeres for kønsstereotype påstande om kvinder. Her latterlig- og mistænkeliggøres kvindekønnet på den måde, som patriarkatet har moret sig med i århundreder. Alle citater er holdt i en finurlig »it's funny, because it's true«-stil, hvilket jo netop er problemet med den slags påstande. Det er nemlig ikke sandheden - men det bliver den konstruerede sandhed, som vi alle kommer til at leve i. For den form for »humor« tjener alene det formål at presse halvdelen af befolkningen ind i nogle snævre rammer, så den anden halvdel kan føle sig klogere, stærkere og sjovere.

Artiklen fortsætter under banneret

Det gør det ekstra deprimerende, at jeg i mit daglige virke som lærer må slås en daglig kamp mod disse kønsstereotyper. Når jeg skal høre fra en dreng på 12 år, at »kvinder ikke kan køre bil«, så er det jo ikke noget, han selv har fundet på. Men det bliver en opfattelse, han vokser op med, og med tiden vil han muligvis få kreeret en arrogant opfattelse af kvindekønnet, som han kan lufte ved passende lejligheder.

Derfor er det også voksne menneskers opgave - og måske endda i særdeleshed lærere og deres fagblad - at stoppe disse fordomme, der sætter mennesker i bås, hvilket aldrig har ført noget godt med sig.

I stedet for at vedligeholde disse undertrykkende mekanismer ville det have været mere konstruktivt, hvis mit fagblad havde skrevet nogle artikler om, hvordan vi konstruerer snærende »sandheder« om hinanden, og om hvor kønsdebatten er blevet af i folkeskolen.

Svar

Tak for dit læserbrev. Jeg er slet ikke enig med dig. Du henviser til en samling af citater, hvor en lang række personer gennem tiden har udtalt sig om kvinder. Generaliserende. Uretfærdigt. Morsomt. Og indimellem nedværdigende. Ja. Men vi kunne lige så godt have bragt en citatsamling, hvor det var mænd, hunde eller lærere, som andre har gjort sig lystige over gennem tiderne. Generaliseringer er altid uretfærdige - men måske er det også derfor, at vi er nogle, som synes, at de er morsomme?

I øvrigt er jeg helt enig med dig: Kvinder er generelt meget bedre bilister end mænd!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ