Debat

Politisk plat eller krone

Makulerede valgløfter.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sjældent har der været talt så meget om den offentlige sektor som i valgkampen. Omfattende velfærdsdemonstrationer havde langt om længe fået mange politikeres øjne op for, at samfundet risikerer arbejdskraftmangel, hvis der ikke kommer mere opbakning til de offentligt ansatte med bedre rekruttering, efteruddannelse og løn.

Demonstrationerne har været bredt funderet blandt de offentlige faggrupper og har bølget over land. Det er hårdt arbejdende ansatte, der gjorde opmærksom på et voldsomt pres i det daglige arbejde.

De gjorde også opmærksom på, at alt for meget af arbejdstiden går til dokumentation og papirarbejde. På Christiansborg Slotsplads blev det farverigt illustreret ved makulering af umådelige mængder papir, der efterfølgende dryssede ud over forsamlingen som konfetti.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Politikeres løfter om mere i lønningsposen tegner også til at ende i makuleringsmaskinen.

Under valgkampen var der ingen grænser for løfterne om at sikre de offentligt ansatte mere i løn. Partierne havde brug for de mange stemmer fra de offentligt ansatte.

Efterfølgende har det for de fleste været en lang retræte. En ting er vælgerbedraget, noget andet er de argumenter, der fremføres.

Nogle partier siger, de ikke vil gribe ind i overenskomstforhandlingerne, fordi det undergraver den danske aftalemodel: Det er op til arbejdsmarkedets parter.

Når man gør en dyd af retræten og den manglende vilje med disse udtalelser, så afslører det manipulation ud over alle grænser.

De politikere, der udtaler sig sådan, ved godt, at man ved overenskomster har en ramme at forhandle inden for. Al forhandling er dybest set et spørgsmål om indbyrdes fordeling inden for rammen. Rammen bliver blandt andet sat ved økonomiaftalen mellem stat og kommuner/regioner.

Hvis der var politisk vilje til at imødekomme de offentligt ansatte, i erkendelse af at der er behov for et løft, så ville det være den enkleste sag at afsætte eksempelvis de meget omtalte fem milliarder til en større ramme og så lade parterne selv vise ansvarlighed i forhandlingerne.

Valgløfter kunne indfries, den danske model kunne fastholdes, og de offentligt ansatte kunne opleve opbakning og undgå at se sig selv reduceret til stemmekvæg.

Det er en risikabel leg med ilden at tro, man kan slå politisk plat på denne sag under en valgkamp uden efterfølgende at ville afsætte en krone ekstra til de offentligt ansatte. Den leg kan alt for let ende i et varmt forår.

»Det er en risikabel leg med ilden at tro, man kan slå politisk plat på denne sag under en valgkamp uden efterfølgende at ville afsætte en krone ekstra til de offentligt ansatte«
Powered by Labrador CMS