Dokumentation skal være på plads

Det nytter ikke at afvise Pisa-resultater med en hovedrysten. I stedet for at græmmes skal lærerne handle

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sammenhængen i den nationale evaluering er vigtig, men hvad så når Pisa-forskerne tager fat hvert tredje år, og mange lærere har svært ved at genkende billedet af deres folkeskole.

Den skotske evalueringsprofessor Kay Livingston forstår godt den frustration, der kan brede sig blandt lærerne, når de igen bliver banket i hovedet med mindre gode Pisa-resultater. Men i stedet for at græmmes bør lærerne handle, mener hun.

»Det gør kun behovet for national og lokal evaluering endnu vigtigere for lærerne. Hvis de bliver mødt med Pisa-resultater, som siger, at danske skoler ligger her, (Kay Livingston lægger et niveau med hånden) og danske lærere mener, at deres skoler er her (og lægger hånden et niveau højere), så er det lærernes opgave at samle beviser på, at deres eget billede er det rigtige. Det er måden at overbevise omverdenen på. Så længe de kun mener, at skolen ligger et andet sted, og ikke har de stærke data, så kan omverdenen jo kun tro på Pisa. Og lærerne kan måske også selv blive i tvivl om, hvorvidt Pisa i virkeligheden viser et rigtigt billede. Derfor er det så vigtigt at have data og dokumentation på plads«.

Dorte Skovgaard Wihre