Debat

Hjælp – jeg kan ikke gennemskue lønsedlen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så nu sidder jeg her igen. Lønsedlen er kommet ind ad døren, og endnu en gang melder den totale frustration sig. Men ikke, som de fleste måske ville tro, frustration over tallene på bundlinjen.

Nej, min frustration gælder den manglende gennemsigtighed i de lønpapirer, som jeg får udleveret. Utallige er de gange, hvor min søde tillidskvinde har forklaret mig dette og hint. Men ikke én gang i de 12 måneder, hvor jeg har modtaget en lønseddel, har sedlen været ens, og det beløb, som hedder »samlet løn før skat«, svinger med 6.357 kroner - og vel at mærke på to helt almindelige måneder.

Denne måned var det oven i købet helt galt. Jeg er blevet trukket 64,35 kroner for morgenmad og to gange 128,70 kroner for frokost efter en tur med mine elever, hvor vi havde en enkelt overnatning. Eleverne betalte for den samme forplejning et samlet beløb på 50 kroner, så hvorfor den samme mad for mig skal koste 321,75 kroner, forstår jeg simpelthen ikke. Det er den hidtil dyreste portion cornflakes og bålmad, jeg nogensinde har sat til livs - og fremover tror jeg ikke, jeg har råd til at tage med mine elever på tur, hvis den forholdsvis simple husmandskost skal koste en mindre herregård. Er der nogen, som kan forklare mig logikken?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Aldrig i mine mange år på det private arbejdsmarked har jeg oplevet en sådan uigennemsigtighed i lønpapirerne, aldrig har jeg følt mig så meget til grin, og aldrig har jeg følt mig så langt fra beslutningstagerne, som jeg gør nu. Jeg elsker at undervise, men der er da flere og flere gange, hvor jeg længes tilbage til det private erhvervsliv. Med deres rimelige og gennemsigtige lønninger, deres skattefri diæter, deres julegaver og sommerfester, den anerkendende holdning til deres fag, deres ...

Svar

Kære Charlotte Rasmussen. Jeg forstår din frustration. Lønsedlerne er svære at gennemskue. Ikke mindst når der skal udbetales særydelser og lignende i forbindelse med lejrskoler og ekskursioner. Der er mange regler, der regulerer lønnen, og derfor bliver lønsedlen meget uoverskuelig sommetider.

Ved sidste overenskomstforhandling aftalte vi, at der skulle nedsættes en arbejdsgruppe, der skulle vurdere, hvordan man kunne opnå mere informative lønsedler. Arbejdet er færdigt, og på baggrund af arbejdsgruppens rapport har vi stillet fire konkrete forslag, der kan medvirke til at gøre lønsedlerne lettere at læse.

Til det konkrete om udgifter til måltider på din tur kan jeg oplyse følgende:

På lejrskoler og ekskursioner med overnatning modtager man »time- og dagpenge«, enten efter de kommunale regler eller efter de regler, der gælder i staten. På baggrund af det, du fortæller, vil jeg tro, at du har modtaget time- og dagpenge efter statens regler om godtgørelse for merudgifter på tjenesterejser. Du kan enten få de fulde time- og dagpenge, eller du kan få reducerede time- og dagpenge, hvis du ikke har udgifter til måltiderne. Der er tale om faste satser, som ikke nødvendigvis har sammenhæng med de faktiske udgifter til måltidet. Det kan virke helt urimeligt, at en lærers time- og dagpenge reduceres med et stort beløb, når vi spiser en flad leverpostejmad med eleverne, men reglerne er som nævnt ikke lavet specielt for lærere.

Jeg kan kun tilslutte mig dit ønske om større anerkendelse af det arbejde, lærerne i folkeskolen udfører.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF