Region Midtjylland vil have styr på forbruget af ADHD-medicin

I hele landet stiger forbruget af ADHD-medicin. Region Midtjylland har den markant største stigning. Den regionale lægemiddelkomité vil undersøge, om man bruger for meget eller for lidt medicin. Og om det bruges rigtigt til de rigtige patienter.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gennem de seneste tre år har forbruget af ADHD-medicin været stigende. Især når det gælder brugen af medicin til voksne. Også selv om medicinen egentlig er udviklet til børn.

"Vi vil finde ud af, hvordan vi sikrer, at ingen går uden at få en behandling, som kunne hjælpe dem. Men samtidig vil vi også sikre, at ingen får en behandling, som de ikke skulle have haft - eller at de får udskrevet medicinen, men sælger den videre", siger cheflæge Jørgen Schøler Kristensen, der er formand for regionens lægemiddelkomite.

Komiteen arbejder for en ensartet og patientsikker brug af lægemidler på hospitaler og i praksisområdet ud fra en afvejning af behandlingseffekter i forhold til økonomi.

 

Nogle patienter udvikler et misbrug

 

Mens den gennemsnitlige udgift til ADHD-medicin er på lidt over 10.000 kroner om året pr. indbygger i Danmark som helhed, ligger den i Region Midtjylland på over 14.000 kroner.

Jørgen Schøler Kristensen gætter på, at regionen har det højeste forbrug, fordi Århus Universitetshospital, Risskov, det tilbyder psykiatrisk behandling er meget offensiv med forskningen i ADHD.

"Forbruget er begyndt med en masse børn, der har fået det bedre, og så har man opdaget, at medicinen også hjælper nogle voksne", forklarer han.

Når komitéen nu sætter fokus på forbruget i regionen, skyldes det ikke kun, at forbruget er meget højere end i resten af landet. Psykiaterne er også begyndt at råbe vagt i gevær.

"De ser nu patienter, der har fået så store doser, at de måske har udviklet et misbrug. I skadestuerne er man også begyndt at få patienter ind, der er påvirkede af medicinen, men som ikke har fået den ordineret. Det kan tyde på, at den kommer ud på det sorte marked, hvor den absolut ikke skal være".

 

Forbruget er ikke nødvendigvis for højt

 

Alligevel er Jørgen Schøler Kristensen ikke parat til at konkludere, at forbruget er for stort i Region Midtjylland.

"Det er jeg slet ikke sikker på. Vores nordiske naboer har et højere forbrug. Derfor må vi være åbne over for undersøgelsens konklusioner. Forhåbentlig bliver vi ikke kun klogere på, om vi giver for lidt eller for meget, men også på om vi giver medicinen og følger op på den på den rigtige måde", siger han.

Lægemiddelkomiteens undersøgelse skal blandt andet afdække:

- Hvor stor en andel af befolkningen, der forventes at skulle være i behandling for ADHD fordelt på børn, unge og voksne.

- Hvordan diagnosen stilles hos såvel børn og unge som voksne med henblik på at sikre, at de rigtige patienter modtager behandling.

- Hvordan man sikrer den bedste opfølgning, så patienterne hverken bliver under- eller overbehandlede.

- Omfanget af misbrug af ADHD-medicinen, og hvordan et sådant misbrug minimeres.

Lægemiddelkomiteens undersøgelse og videre indsats vil blive koordineret med statslige initiativer i blandt andet Sundhedsstyrelsen.