Anmeldelse

Musik i dansk

Musik i dansk

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Set i sammenhæng med vores udprægede musikforbrugerkultur er det yderst velkomment med et undervisningsmateriale, der vil klæde eleverne bedre på i forhold til at lytte til og forstå/analysere den musik, der hele tiden bombarderer både ører og øjne.

Fakta:

Titel: Musik i dansk

Forfatter: Erik Hansen

ISBN: 978-87-02-03635

Sider: 120 sider

Type: Bog med cd + dvd

Forlag: Gyldendal

Bogen indeholder fire kapitler: "Hvad er musik?", "Lyrikken i musikken", "Dansk rap" og "Musikvideo". Første kapitel forsøger at indkredse, hvad der gør en sang og en melodi til et hit, og inddrager blandt andet elementet "anmeldelse af musik" i gennemgangen.

De følgende kapitler fremlægger analyseapparat og forskellige værktøjer, der kan bruges til at forstå og opkvalificere tilgangen til henholdsvis pop/rocksange, rapnumre og musikvideoer. Således er vejen banet for at kunne gå i krig med de ti sange og rapnumre fra cd'en og de tre videoer på dvd'en - og et hvilket som helst andet nummer, som klassen, den enkelte elev eller læreren ønsker at gøre til undervisningens indhold.

Det er et meget spændende og meget brugbart materiale. Dog vil jeg fremhæve to forhold, der efter min mening trækker ned: Af de ti anvendte sange er de seks mere end 20 år gamle (Gasolin, TV-2 med flere), og kun tre numre er fra dette årtusinde. Bedre er det med videoerne, hvor "Barbie Girl" (stadig) er helt forrygende i en danskfaglig sammenhæng.

Som musiklærer har jeg det lidt svært med bogens brug af begrebet musikalitet. Forfatteren anvender begrebet synonymt med sangstruktur og sangtype, og det må da vist siges at være en udvanding af et i øvrigt forkætret begreb.