Anmeldelse Dansk
0   268

Kanongode folkeviser, salmer og digte, bind 1 (1.-2. klasse) og bind 2 (3.-4. klasse)

Kanongode folkeviser, salmer og digte, bind 1 (1.-2. klasse) og bind 2 (3.-4. klasse)

Fakta


Titel
Kanongode folkeviser, salmer og digte, bind 1 (1.-2. klasse) og bind 2 (3.-4. klasse)

Forfatter
Lisbeth Alnor Christensen


Bind 1: 104 sider, 460 kroner Bind 2: 100 sider, 460 kroner

Type
Bog med cd

Forlag
Forlaget Hauboundervisning

Det er en vanskelig opgave at gennemgå tekster af kanonforfattere på 1.-4. klassetrin, fordi de fleste er for svære til elever i folkeskolens yngste klasser. Forfatteren til denne kopimappe er imidlertid gået i gang med opgaven.

Artiklen fortsætter under banneret

Hun skriver i sine indledninger til materialet med begejstringens glød og i et levende og engageret sprog om intentionen med hæfterne. Teksterne er alle digte. Der er mange værdifulde og igangsættende tekster, men de er ikke alle lige fremragende. Nogle synes valgt, fordi de er skrevet af kanonforfattere og kan kaperes i folkeskolens mindste klasser.

Forfatteren gør i lærervejledningen med grundighed og prisværdig systematik rede for, hvilke kanonforfattere der er repræsenteret. I materialet for 1.-2. klasse er således 11 kanonforfattere med, blandt andre Johannes V. Jensen, Henrik Pontoppidan og H.C. Andersen.

Der bliver også gjort rede for, hvilke områder i trinmålene for klassetrinnet der er tilgodeset.

Grundige opgaver til eleverne og vejledninger til læreren fører på udmærket måde ind i teksterne. De giver mulighed for, at eleverne kan give udtryk for deres oplevelse ved at digte, male, skrive og dramatisere.

Lærervejledningen rummer introduktioner til folkeviser, lyrik og gennemgange af litterære perioder og biografier om de anvendte forfattere. Det er en hjælp til læreren, men disse afsnit virker undertiden overfladiske, uklare og i nogle tilfælde ukorrekte, for eksempel "At læse lyrik er anderledes end at læse fiktion". Definitionen af lyrik er uklar og rodet, blandt andet fordi karakteristika for genren blandes sammen med fagdidaktiske overvejelser.

Men til den svære kunst at læse kanontekster på 1.-4. klassetrin er der mange idéer at hente i dette materiale.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt