Anmeldelse

Hjem og skole

Norsk forskning kritiserer læreres holdning til forældre

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Danmark har vi et godt samarbejde mellem skole og hjem. Uanset hvordan forskellige undersøgelser er vendt og drejet, viser de, at cirka 85 procent af forældrene er tilfredse. Aktivitetsniveauet er meget højt i forhold til andre lande. Der er imidlertid meget lidt forskning på området her i landet. Debatten om skole-hjem-samarbejdet foregår ofte på et populistisk niveau, hvor følelsesladede meninger, overfladiske undersøgelser og synsninger tegner billedet.

Fakta:

Titel: Hjem og skole

Forfatter: Thomas Nordahl

ISBN: 9788215007670

Sider: 179 sider

Type: Bog

Forlag: Universitetsforlaget

Derfor er det interessant at studere den forskning, der foregår i andre lande, blandt andet USA, England, Norge og Sverige. Thomas Nordahl er en af de forskere, som har gennemført omfattende undersøgelser om samarbejdet mellem skole og hjem i Norge. Når man vurderer tilfredshed med skole-hjem-samarbejde, er det afgørende, hvilke værdier og mål man vurderer ud fra. Ifølge Nordahl handler skole-hjem-samarbejde ikke kun om information fra skole til hjem. Det drejer sig også om dialog og medvirken. Og på de to sidste områder er forældrene i Norge langtfra  tilfredse. Forældrene må betragtes som en væsentlig resurse, både når det gælder faglig indlæring og social trivsel i skolen. Nordahls undersøgelser viser, at forældrene generelt er engagerede i deres børns skolegang. Alle forældre - også de, der af lærerne betragtes som vanskelige, enten fordi de ikke møder op til skolens arrangementer, eller fordi de er for aktivt kritiske - er en resurse, som lærere og skoleledere må blive bedre til at bruge.

Det er videnskabeligt dokumenteret, at alle forældres aktive medvirken i skolen er afgørende både for læring, det sociale miljø og for en udligning af sociale forskelle, som skolens kultur ofte forstærker, fordi den er fremmed for en gruppe af forældre. Skolens ledelse og lærerens holdning er en stor hindring for et samarbejde. Habermas og Bourdieu inddrages i forbindelse med spændende analyser af magtforholdene i skolen. Skolen er ikke meget for at afgive magt - og kun til forældre med samme kulturelle kapital som lærerne. Forældrenes erfaringer og meninger skal i højere grad tages alvorligt - også i en diskussion af undervisningen. I bogen er der også praktiske forslag til, hvordan forældresamarbejdet kan foregå.

Mens kundskaber hurtigt forældes i det moderne samfund, gælder det samme ikke for familiens værdier. Selv om udenomsværkerne har ændret sig, er familiens indre liv og værdier af samme store betydning for børnene som tidligere. Derfor er det også vigtigt, at der samarbejdes om et fælles værdigrundlag mellem hjem og skole. Lærere og pædagoger bør uddannes bedre til denne opgave.

Bogen handler om norske forhold, men de fleste af bogens problemstillinger er også aktuelle i Danmark. Den kan anbefales til underholdende læsning og uddannelses- og efteruddannelsesforløb for lærere og pædagoger.