Alene opnår vi ingenting

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Lærerforening afholdt for nylig kongres. Et af hovedpunkterne var opstilling af krav til Overenskomst 08. Det punkt havde vi pensionister (fraktion 4) stor interesse i. I modsætning til de aktive lærere, der forhandler med kommunerne gennem Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, foregår vore forhandlinger med staten gennem Centralorganisationernes Fællesudvalg. Det er her, vilkårene for tjenestemandspensionen fastlægges for de næste tre år.

Ganske kort kan det siges, at vi er udmærket tilfredse med de krav, der blev opstillet specielt for vores område. Det gælder:

- Reguleringssatsen for den pensionsgivende løn på statens område forhøjes for at sikre pensionen samme udvikling som hele lønnen.

- Procentfradraget i U 65/67-tillægget skal bortfalde, samtidig med at tillægget bortfalder ved overgang til folkepension.

Vi ønsker altså, at pensionen udvikler sig som hele lønnen, således at alt, hvad der relaterer sig til løn, medregnes i reguleringsprocenten for pensionen. Det gælder for eksempel midler afsat til lokale forhandlinger og midler afsat til Ny Løn.

Det krav er nu prioriteret for syvende gang.

Anders Bondo Christensen opfordrede kongressen til ikke at henfalde til mismod og tænke, at der næppe kan indgås en aftale til foråret. Vi skal tro på, at der kan strikkes en aftale sammen. Vi pensionister efterkommer gerne Anders' ønske. Vi tror, vi denne gang kommer igennem med kravet. Ligeledes ønsker vi en opgørelse over de midler, den private sektor anvender til skattefri frynsegoder, så disse midler indgår i reguleringsordningen, der sammenligner udviklingen på det offentlige område med den private sektor, så vi offentligt ansatte ikke fortsat snydes. Når en tjenestemand pensioneres inden folkepensionsalderen, udbetales der frem til folkepensionen et U 65/67-tillæg, men der fratrækkes også en procentdel af pension og U 65/67-tillæg resten af livet. Selv om tillægget stopper ved folkepensionen, fortsætter trækket resten af livet. Vi trækkes således af et tillæg, vi ikke længere får udbetalt.

Ved pensionering ved 60 år er trækket ti procent af pensionen plus træk af et helt U 65/67-tillæg, selv om kun et halvt tillæg udbetales. Det må enhver kunne indse er helt hen i vejret.

Både nogle organisationer og nogle politiske partier er faldet for fristelsen til at pille en enkelt gruppe offentligt ansatte ud og love dem en særskilt lønforhøjelse ved Overenskomst 08.

Disse folk kan ikke kende deres arbejdsmarkedshistorie, eller også spiller de helt bevidst på de populistiske strenge og spiller hasard med »den danske model«, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler og fordeler midlerne. Det skal politikerne ikke blande sig i. Det er da fint, hvis de ønsker at give de offentligt ansatte en ekstra anerkendelse, men så skal de blot afsætte ekstra midler og lade forhandlingsparterne fordele dem.

Jeg har netop stiftet nærmere bekendtskab med Hjørring Sygehus og fortsætter til Aalborg. Der kan jeg godt se, at alle grupper har travlt, men det ser jeg også, når jeg besøger min gamle skole. Det er uden for diskussion, at de offentligt ansatte ikke lønnes efter indsats, men det gælder altså ikke kun en enkelt gruppe.

En aften så vi på tv, at serviceassistenterne på Hjørring Sygehus havde strejket, og tænk, det havde vi slet ikke bemærket. Vi havde både fået mad og fået gjort rent.

Selvfølgelig kan forårets forhandlinger ende med arbejdsnedlæggelser, men så er det altafgørende, at de offentligt ansatte står sammen. Alene opnår vi ingenting. Kun sammenhold og solidaritet kan i den situation give resultater.

Henning Pedersen er kongresdelegeret for fraktion 4 - pensionisterne i DLF

»Det er uden for diskussion, at de offentligt ansatte ikke lønnes efter indsats, men det gælder altså ikke kun en enkelt gruppe«