Anmeldelse

Kontrol og tillid

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Ledelsen skal stikke nogle rammer ud, som vi skal arbejde ud fra. Det er jo en ledelsesform, der kræver meget tillid fra lederen. Det er medarbejderne, der skal sidde ved rattet, mens det er ledelsen, der skal hælde benzin på motoren".

Fakta:

Titel: Kontrol og tillid

Forfatter: Klaus Ernst Hansen

ISBN: 978-87-915-6224-2

Pris: 175,00 kroner

Sider: 128 sider

Type: Bog

Forlag: Forlaget PUC

Citatet stammer fra en lærer og kan læses i en interessant og aktuel bog om kontrol og tillid i den pædagogiske ledelse. Bogen bygger på interview med tre skoleledere og to lærere i folkeskolen.

Forfatterens ambition er at undersøge konkrete erfaringer og oplevelser med kontrol, tillid, pædagogisk ledelse og pædagogisk udvikling.

Folkeskolen domineres af tiltag fra kommuner og ministerium, som rammesætter den pædagogiske udvikling på den enkelte skole, hvor skolelederen skal tage beslutninger og gerne inddrage lærerne heri. Presset med massive udviklingsinitiativer udefra virker frustrerende på lærerne.

Der er konflikter mellem tanker, der kommer "nedefra", og tanker, der kommer "ovenfra", i forhold til lærernes ejerskab og engagement i skolens udvikling. Konflikten påvirker relationerne mellem skoleleder og lærere og handler dybest set om tillid og kontrol i forhold til en pædagogisk udvikling.

Pædagogisk ledelse handler om på den ene side at støtte, stimulere og skabe muligheder for, at lærerne kan udvikle sig, men på den anden side om at evaluere, kontrollere, regulere og stille krav til lærerne og den pædagogiske udvikling.

Bogen er tankevækkende læsning, der positivt og konstruktivt beskriver de problemstillinger, som tillid og kontrol udløser.

Bogen slutter med ordene "Skoleledere og lærere bør søge indsigt og viden for at kunne navigere i og leve med paradokset mellem tillid og kontrol".

Her er en rigtig god begyndelse.