Helt nye udfordringer for formidlere

Alle kommunalt ansatte kommer under én overenskomst, og underviserne på social- og sundhedsskolerne skal forhandle om en helt ny. Det er nogle af de udfordringer, som ansatte inden for ernæring og sundhed står over for i de kommende overenskomstforhandlinger

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Vi forhandler præcis på samme måde, som vi altid har gjort«, siger medlem af DLF's hovedstyrelse og tidligere formand for Formidlerne Ulla Maria Mortensen.

»Internt i DLF har vi nøje drøftet, at der gør sig særlige arbejdsvilkår gældende for de tidligere medlemmer af Formidlerne, så det er slet ikke sikkert, at en løsning, der er god for folkeskolelærere, også vil være det for andre. Medlemmerne kan regne med, at deres krav kommer frem, helt som de gjorde før«.

DLF forhandler, ligesom Formidlerne gjorde, som en del af Lærernes Centralorganisation (LC), så Ulla Maria Mortensen mener ikke, at der fra fagforeningens side er meget forandret. Hun forventer dog alligevel, at der vil ske en del spændende ændringer under forhandlingerne.

På det kommunale område er København blevet medlem af KL, så behovet for separate overenskomster ser ud til at være forsvundet. Derudover var det for Formidlerne altid en målsætning, at lønudviklingen for professionsbachelorer i ernæring og sundhed og ernærings- og husholdningsøkonomer skal følge lærernes. DLF håber, at overenskomsterne denne gang bliver skrevet sammen til én. Det kan for eksempel ske ved, at der kommer et separat protokollat om faggruppen i kommunerne, men at medarbejdergrupperne derudover bliver omfattet af folkeskolens overenskomst. For ferie, barsel, pension og regler vil det være en fordel for alle, at aftalerne bliver skrevet sammen. Dog med undtagelse af arbejdstidsreglerne, hvor der er store forskelle på de arbejdsfunktioner, som lærerne og professionsbachelorer i ernæring og sundhed og ernærings- og husholdningsøkonomer har.

Det er i sig selv noget nyt, at overenskomsten for ansatte ved eksempelvis institutioner for udviklingshæmmede skal forhandles med Danske Regioner. Dette giver en udfordring. Men DLF's målsætning er, at der skal indføres en grundløn, ganske som målsætningen er i de kommunale overenskomster.

På det statslige område er særligt vilkårene for underviserne på social- og sundhedsskolerne i fokus. Det er de, fordi DLF tidligere i år gennemførte organisationens første lovlige strejke og blokade, da staten ikke ville overtage den amtslige overenskomst. Efter nogle ugers konflikt fandt parterne en løsning, og med OK08 skal der forhandles om en helt ny overenskomst.

»Det vil være naturligt, at der sker forandringer«, siger Ulla Maria Mortensen. »Men det ændrer ikke ved, at DLF går efter at fastholde det bedste fra den tidligere overenskomst«.

Staten ønsker, at social- og sundhedsområdets overenskomst skal skrives sammen med den, der gælder på erhvervsskolerne. Betingelsen er selvfølgelig, at det bliver en aftale, som DLF i øvrigt opfatter som god. Det springende punkt kan blive arbejdstiden. Staten har meldt ud, at de ansatte skal undervise mere, og at ledelsen skal kunne bestemme mere over undervisernes professionelle råderum hvad angår planlægning af undervisningstiden.

»Det kan godt tænkes, at arbejdstidsaftalen bliver skruet sammen på en helt anden måde end i dag, men en lønnedgang vil være fuldstændig uacceptabel, og social- og sundhedslærerne skal også omfattes af de generelle statslige aftaler om efteruddannelse, omsorgsdage, pension og så videre«, understreger Ulla Maria Mortensen.

På de to øvrige statslige overenskomster er det særligt spørgsmålet om løn, der er i fokus. I forhold til husholdnings- og håndarbejdsskolerne er der ifølge Ulla Maria Mortensen et lønefterslæb, der gradvis er opstået, siden Ny Løn blev indført. Og i staten i øvrigt er der en tendens til, at det er vanskeligt for de ansatte at stige i løn. Begge dele ser Ulla Maria Mortensen gerne, at der ændres på.

»Men det kan godt blive rigtigt svært at nå et resultat. Politikerne har været ude at blande sig, så enkelte grupper er lovet kraftige lønforbedringer. Den slags ekstern indblanding gør det ikke lettere at blive enige, og i værste fald kan det gøre det umuligt at nå en løsning uden en konflikt«, siger Ulla Maria Mortensen. |

Fra Formidlerne til DLF

Formidlernes overenskomster er overtaget af Danmarks Lærerforening, og der er sikret kontinuitet, så de kommende forhandlinger ikke foregår meget anderledes end tidligere.

Før sammenlægningen havde Formidlerne seks overenskomster, der dækker professionsbachelorer i ernæring og sundhed og ernærings- og husholdningsøkonomer. Ved overenskomstforhandlingerne 2008 forhandles fem overenskomster:

Overenskomst for ansatte i samtlige kommuner, herunder København, forhandles med KL

Regionernes Lønnings- og Takstnævn for ansatte på institutioner

Staten for ansatte i Fødevarestyrelsen, Institut for Human Ernæring, Forbrugerstyrelsen med videre

Staten for lærere og ledere på husholdnings- og håndarbejdsskolerne

Staten for lærere og ledere på social- og sundhedsskolerne

De kommunale overenskomster og uddannelsesoverenskomsten indgår i forhandlingerne på KTO-området, hvor modparten er KL og Danske Regioner. De tre øvrige overenskomster forhandles med staten som modpart.

Formidlernes tidligere formand og nu medlem af DLF's hovedstyrelse, Ulla Maria Mortensen, deltager i alle forhandlinger, som hun tidligere har gjort. Det var en del af de aftaler, der blev indgået mellem DLF og Formidlerne i forbindelse med sammenlægningen i januar 2007.