Debat

Limpinden er snart fyldt op

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ligegodt forbløffende. Aldrig har det været så fredeligt med arbejdstidsaftalen, og alligevel er det lykkedes at bilde både Skole & Samfunds nye (tillykke med det) formand, Thomas Damkjær Petersen, og rektor for Blaagaard Statsseminarium, Laust Joen Jakobsen, ind, at arbejdstidsaftalen er lig med 'timetyranni' og 'ufleksibilitet' (Skolebørn 1. januar 1999).

Thomas Damkjær udtaler sig dog med forsigtighed: 'Jeg blander mig ikke i forhandlingerne, men det er i hvert fald mit håb, at de vil resultere i en mere fleksibel ordning, hvor det fremover bliver nemmere for lærere og forældre at mødes'. Hvad det angår, så kan jeg ikke forestille mig, at netop dette med skole-hjemsamarbejdet kan blive mere fleksibelt, end det allerede er.

Laust Jakobsen, som har en fortid som lærer, viceskoleinspektør, skoleinspektør og viceskoledirektør i Gentofte, får fortalt en historie, som ikke rigtig hænger sammen. Det lyder for mig, som om han mener, at kommer man blot af med 'arbejdstidsaftalen', så vil forældrenes 'irritation' over det, som de oplever som 'lærernes vrangvillighed' som følge af skolernes ressourceknaphed, fordufte.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Ja, blot det var så nemt, at kommunerne kom til lommerne for at finansiere de mere end 100.000 børn, der kommer i skole de næste ti år, hvis blot man kom af med den nuværende arbejdstidsaftale. Men så naiv har man ikke lov til at være. Hele manøvren fra Kommunernes Landsforening og konsorter går ved Overenskomst 99 ud på det modsatte, nemlig at lærerne kommer til lommerne og af deres løn er medfinansierende - ud over det, de betaler i skat. Det ved vi efterhånden.

Laust Jakobsen mener, at folk bare oplever, 'at lærerne afslår at tage med på lejrskoler og forældreaftener af hensyn til Ø-tiden'. Og det har han nok ret i. Selv om det er skoleledelsen, der sammen med skolebestyrelsen har det første og sidste ord i den sag. Lad os imidlertid så kalde 'Ø-tid' for 'arbejdstid' eller 'arbejdstimer' og spørge os selv, om der vil blive mere tid til lejrskoler og forældreaftener, hvis der ikke bliver tilført mere arbejdstid/arbejdstimer til den slags opgaver end nu. Hvis lærerne ikke skal arbejde mere end netto 1.680 timer årligt som alle andre og i øvrigt 'forberede sig om eftermiddagen, gå til forældremøder om aftenen, holde teammøder med kollegerne og tale i telefon med bekymrede forældre' (citat), ja, så skal der tilføres mere 'arbejdstid'.

Også selv om 'det stadig er fjernt for for eksempel forældre med et andet arbejdsliv at forstå' (citat), at sådan er et lærerarbejdsliv indrettet. Et lærerarbejdsliv vil efter overenskomsten stadig være indrettet på en måde, som det er fjernt for forældre med et andet arbejdsliv at forstå. Andre mærkater til erstatning af UFØ ændrer ikke på dette, og der bliver heller ikke mere arbejdstid ud af en sådan nyskabelse. Er der fortsat ressourceknaphed, ja, så vil der fortsat være ting, som ikke lader sig gøre. Lejrskoler, forældreaftener - you name it. Og så vil Laust Jakobsen og vi andre -forældre og lærere - fortsat kunne møde såvel 'vrangvillighed', 'irritation' og for den sags skyld 'købmandsskab' i skolen. Anderledes kan det ikke være.

Jan Maslak

medlem af Københavns Lærerforenings bestyrelse

Powered by Labrador CMS