Anmeldelse

De fortabte sjæles ø

Spillefilm i dansk: De fortabte sjæles ø / De fortabte sjæles ø

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Scene X: De fortabte sjæles ø" består af fire materialer: en boglig gendigtning af filmen (normalt er det omvendt), et bilagsmateriale med tekster om filmen, en lærervejledning, som kommer på Gyldendals hjemmeside, og endelig dvd'en, som netop er udkommet.

Fakta:

Titel: Spillefilm i dansk: De fortabte sjæles ø

Forfatter: Malene Rungvald Christensen

Pris: 123,75 kroner

Sider: 72 sider

Serie: Scene X

Type: Hæfte

Forlag: Gyldendal

Titel: De fortabte sjæles ø

Forfatter: Jacob Weinreich

Pris: 129 kroner

Sider: 128 sider

Type: Bog

Forlag: Sesam

Lad os tage det fra en ende af: Gendigtningen er sprogligt flot (lix under 30), den er letlæst for målgruppen (6.-7. klasse) og følger, så vidt jeg husker, filmen nøje. Dermed giver materialet målgruppen en sjælden mulighed for at sammenligne to mediers virkemidler. En bog, der formentlig vil engagere osse zapperbørnene, selvom den er på 120 sider.

Bilagsmaterialet af Malene Rungvald Christensen giver en masse detaljer om det at lave film, og gennem hele bogen lægges der tydeligt op til, at eleverne forholder sig både analytisk og kreativt til givne forhold, ved at give opgaver, der kræver selvstændighed og udvikler evnen til at tænke i egne billeder. Tidligere var det vigtigere at kunne læse end at kunne skrive selv; det gør denne bog grundigt op med for tidens mest anvendte medie. Et demokrati, der kun lærer sine borgere at læse, er ilde stedt. Ytringsfrihed handler ikke kun om, at man må, men også at man skal være i stand til at ytre sig.

Det er smart at lægge lærervejledningen på nettet. Den fylder ikke på hylden og bliver ikke væk på lærerværelset. Måtte der komme mere af det, men jeg tror også, at Gyldendal har opdaget, at der alligevel ikke er så mange penge at hente på den slags bøger, der jo kun sælger ét eksemplar per skolesæt.

Filmen er nu på dvd, og den fuldender mulighederne, men skal i øvrigt ikke anmeldes her. I biografen var der rigtig mange små teenagere, som fik sig én på opleveren.

Sammenlagt en usædvanlig og betydningsfuld udgivelse.