Anmeldelse

Hverdagen under Danmarks besættelse 1940-1945

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I serien "Tilbageblik" kan historielærere netop nu finde et supplerende materiale til historieundervisningens forløb om Danmark under besættelsen. Bogen fokuserer på ændringer på det sociale, men også handelsmæssige og dermed økonomiske, energimæssige og forbrugsmæssige område under besættelsen. En pointe er, at danskerne langt hen ad vejen oplevede krigen indirekte. Vi kender allerede til de omfattende rationeringer og den produktmæssige knaphed, men bogen går videre og ser på de muligheder og de begrænsninger, dette betød for befolkningen. Et tema er de voldsomme sociale uligheder, som besættelsen førte med sig. Der opstod økonomiske fordele i at arbejde for besættelsesmagten, i stort som i småt, så et marked blomstrede op for de dele af industrien og landbruget, der handlede med Tyskland. Samtidig måtte underklassen opleve en tid med stadig større ulighed. Bogen ser også på den danske ungdom i forhold til bolignød, fremtidsforventninger og tendenser i retning af det senere 60'er-oprør.

Fakta:

Titel: Hverdagen under Danmarks besættelse 1940-1945

Forfatter: Ole Steen Hansen

Pris: 48 kroner

Sider: 248 sider

Serie: Tilbageblik

Type: Bog

Forlag: Forlaget Flachs

Bogen vil fungere udmærket for udskolingens historieundervisning og vil formodentlig være et relevant supplement i forbindelse med projektopgaven, hvor der skal tænkes nuanceret. Man kunne dog som lærer ønske sig mere inddragelse af eleverne i form af diskuterende og vurderende elevaktiviteter, som kunne pege i retning af mere personlig og dermed kritisk stillingtagen til denne vigtige periode i dansk historie.