0   78

Sprogligt set

13 rigtige

Dansk Sprognævn har en hjemmeside, som står til rådighed for enhver. På en af siderne er der en tipskupon med 13 ord i to stavevarianter. Man skal sætte kryds i første kolonne, hvis man mener, at den første variant er rigtig, kryds i midterkolonnen, hvis man mener, at begge stavemåder er tilladt, og kryds i højre kolonne, hvis variant nummer to opfattes som den korrekte.

Der står eksempelvis nytårsforsæt-nytårsfortsæt. Det er nu så nemt, ikke sandt? Kun første variant er korrekt. Men selvsikkerheden bliver måske udfordret allerede ved ordparrene hæfte-hefte, medlemsskab-medlemskab og yoghurt-jogurt. Og hvordan ligger det egentlig med stuntman? Staves det stuntmand på dansk, eller kan man vælge mellem de to former?

Artiklen fortsætter under banneret

De fleste dansklærere ville være taknemlige, hvis de ikke havde større problemer at slås med i den daglige undervisning, så som undervisningsmateriale er en eksempelsamling som denne ikke central. Men jeg vil foreslå dansklærerne at have et klassesæt parat - ikke til undervisningsbrug, men næste gang der på et forældremøde lyder kritiske røster om arbejdet med sproglig korrekthed.

Det indebærer ikke, at kritikken nødvendigvis er uberettiget, men arbejdet med at afkrydse korrekt kan måske tage noget af skråsikkerheden fra den, der klager.

Ingen kan nemlig stave alle ord korrekt. Heller ikke

Professor Higgins

PS. Både hefte og hæfte er korrekt, kun medlemskab er korrekt, begge jogurt- og stuntman-varianter er korrekte. Men det er det vel unødvendigt at tilføje.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet