Gummi og genbrug

Sy af traktor-, trailer- og cykelslanger

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lad mig starte denne anmeldelse i den personlige ende af skalaen. For et års tid siden deltog jeg og mine to døtre i et weekendkursus under temaet: syning i cykelslanger. Det var ingen succes! Materialet drillede, symaskinen stønnede i takt med mine unger, og jeg var ret sikker på, at det var første, sidste og eneste gang, at jeg ville så meget som skæve i retning af gummislanger som kreativt materiale ... Og sådan har det faktisk været, lige indtil Britt Jørgensens bog om gummi og genbrug dumpede ind ad brevsprækken. Den gav nemlig lyst til at gå i gang igen.

Det er en stor og velgennemarbejdet bog i klassisk forstand, hvor der fortælles enkelt og ligefremt om ideer, materialer og teknikker. Forslagene spænder fra helt enkle modeller, hvor alle kan være med, til mere komplicerede arbejder, der kræver lidt mere håndværksmæssig fornemmelse og sammenhængende tid. Britt Jørgensen har en lidt usædvanlig tilgang til at arbejde med gummi. Hun er uddannet sløjdlærer, og det er faldet hende helt naturligt at overføre de håndværk, der er sløjdens, til de eksperimenter, der har været nødvendige for at udvikle projekterne i denne bog. Flere gange undervejs fornemmes samme idérigdom, som kendetegner lavteknologisk legetøj og kunsthåndværk fra tredjeverdenslande, og her som der aftvinger det respekt at se, hvor fine og brugbare ting der kan fremstilles af netop genbrugsmaterialer.