Debat

Tryk 112

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som tillidsrepræsentant har jeg lige modtaget 'Så er vi i gang' nummer 1, uge 46, vedrørende Overenskomst 99 til opslagstavlen. Men jeg må allerede nu konstatere, at regeringens forslag om at ændre reglerne for tjenestemænds tidlige tilbagetrækning i den nye finanslovsaftale får alarmklokken til at ringe.

Hvad har DLF gjort, og hvad vil foreningen gøre fremover for at afbøde virkningerne af dette overgreb mod tjenestemændene?

Hvis andre tillidsrepræsentanter landet over er enige med mig i, at dette bliver et stort problem for mange lærere i de kommende år, kan jeg kun sige 'Tryk 112!'

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Sæt Danmarks Lærerforening i gang!

Jørgen Kjærgaard

tillidsrepræsentant på Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, Silkeborg

Svar

Jeg er helt enig med dig i, at Finanslovens tilbagetrækningsreform er et alarmerende urimeligt indgreb i tjenestemænds- og overenskomstansattes tilbagetrækningsmuligheder.

Foreningen er i alarmberedskab, og foreningen har derfor iværksat en række initiativer blandt andet i et samarbejde med andre organisationer, der repræsenterer tilsvarende interesser. Det drejer sig om Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF), Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) og Centralorganisationernes FællesUdvalg (CFU). Som et eksempel på dette kan jeg nævne, at jeg sammen med FTF's forretningsudvalg har holdt møde med finansminister Mogens Lykketoft.

Her havde jeg lejlighed til at fremføre foreningens kritik og gøre finansministeren opmærksom på specielle grupper, der utilsigtet er kommet i klemme ved tilbagetrækningsreformen.

Herudover vil FTF i Landsarbejdsrådet, der får lovforslag vedrørende arbejdsmarkedsforhold til høring, især arbejde for at beskytte de lønmodtagere, der ikke har et reelt valg i forhold til tilbagetrækningstidspunktet. Foreningen vil i den forbindelse pege på, at tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet ikke alene begrundes i fysisk, men også i psykisk nedslidning.

Da Finansministeriet har opsagt aftalen om det lille førtidspensionsfradrag, vil foreningens fremtidige indsats for at sikre tjenestemændenes førtidspensionsvilkår især koncentrere sig om forhandlingerne om en ny førtidspensionsaftale. Det fremgår af opsigelsen, at Finansministeriet er indstillet på, at det som en overgangsordning aftales, at de hidtidige regler forbliver i kraft for tjenestemænd, som er fyldt 57 år senest den 30. juni 1999. Da de fremtidige regler - såvel som de gamle - beror på en aftale mellem Finansministeriet og CFU, er det ikke muligt på nuværende tidspunkt at oplyse, hvordan de endelige regler bliver.

Foreningen vil fortsat sammen med de øvrige organisationer arbejde for at sikre medlemmerne de bedst mulige fratrædelses- og førtidspensioneringsvilkår.

Endvidere vil jeg henvise til tillidsrepræsentantskrivelse nummer 018 af den 15. december 1998, hvor der mere detaljeret er redegjort for foreningens initiativer på området.

Anni Herfort Andersen

formand for DLF