Debat

Vold og trusler om vold – et fælles ansvar

Øget indsats.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et uacceptabelt højt antal lærere oplyser at have været udsat for vold og trusler om vold. Det fremgår af såvel CASA-rapporten fra maj 2007 som den rapport, der blev offentliggjort af »Magasinet Arbejdsmiljø« i august 2007.

I CASA-rapporten oplyser 27 procent af de adspurgte lærere at have været udsat for vold og trusler om vold inden for det sidste år. Rapporten viser tydeligt, at langt de fleste af de ramte lærere er undervisere i specialundervisningen, men ikke hvilke typer vold der er tale om.

I rapporten offentliggjort i »Magasinet Arbejdsmiljø« oplyser 44 procent af alle adspurgte lærere, at de i løbet af deres ansættelse som lærere har været udsat for vold og trusler om vold en eller flere gange. 39 procent oplyser at være blevet ramt inden for det sidste år.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Kun 20 procent oplyser, at volden anmeldes.

Blandt lederne er det helt op til 44 procent, der ikke har kendskab til reglerne om anmeldelse.

Samtidig oplyser Arbejdsskadestyrelsen, at der kun er indkommet 574 anmeldelser fra hele folkeskoleområdet i 2006 (det er alle typer af ulykker).

Lærerne angiver flere forskellige grunde til ikke at ønske anmeldelse. Mere end en fjerdedel oplyser, at de ikke har kendskab til reglerne om anmeldelse. Cirka halvdelen oplyser, at de ikke fandt tilfældene så alvorlige, at de krævede anmeldelse, og lige så mange oplyser, at en af begrundelserne for den manglende anmeldelse er, at de har talt problemerne igennem med kolleger og ledelse.

Halvdelen af lærerne svarer nej til spørgsmålet om, hvorvidt der er aftalt en voldspolitik på deres arbejdsplads, mens 12 procent af lederne svarer nej.

Det er helt nødvendigt, at vi får vendt disse tal.

Vi vil blandt andet via kredsenes arbejdsmiljøansvarlige bruge de to rapporter til en målrettet oplysningsindsats over for både ledere, sikkerheds- og tillidsrepræsentanter.

Det er vigtigt, at volden bliver registreret, og at der skabes overblik lokalt over problemets omfang. Vold og trusler om vold skal anmeldes som arbejdsskader og til Arbejdstilsynet, hvis volden fører til sygefravær.

Der skal udarbejdes en lokal voldspolitik, hvor forebyggelsen tager udgangspunkt i, at vold og trusler om vold ikke må være et individuelt problem. Ved en kollektiv tilgang til disse udfordringer kan vi forhåbentligt sikre, at frygten for at synliggøre vold og trusler om vold minimeres.

Målsætningen med hele indsatsen er at komme volden og truslerne om vold til livs.

Alle ansatte skal kunne have et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

»Målsætningen med hele indsatsen er at komme volden og truslerne om vold til livs«
Powered by Labrador CMS