Debat

Jeg blev snydt for mit jubilæum

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den første august, en almindelig dag i sommerferien - og dog. Det er 25 år siden, at jeg fik min første lønseddel. Jeg var da ansat som fast vikar i det sønderjyske. Jeg husker, at jeg bekymrede mig om, hvorvidt jeg nu kunne forstå det sønderjyske sprog - det gik. Inden ferien i år orienterede min inspektør mig om, hvilke muligheder der var til den fælles reception, som man ville afholde for os fire, der havde jubilæum. Dagen før jubilæer er der altid en notits i den lokale avis om, hvem der har jubilæum. Og dog, for hvornår har man jubilæum? Kun to af os var nævnt som kommende jubilarer, og det var ikke undertegnede. Jeg kontaktede HR for at høre, om det var en forglemmelse, men det var det ikke. Jeg havde ikke været ansat i Sønderborg Kommune i 25 år, idet jeg havde været 19 år i en omegnskommune, som nu er fusioneret med Sønderborg. Nu var der en af mine kolleger, som også havde været ansat i omegnskommunen, og denne stod i avisen som jubilar. Hvorfor? spurgte jeg HR. Svaret var, at kollegaen tilhørte den lukkede gruppe af tjenestemænd! Det vil sige, at vi, der ikke nåede at blive tjenestemænd i 1993, bliver frataget en ellers velerhvervet ret til en økonomisk anerkendelse for 25 års tjeneste i et udskældt job. Det er oplagt, at foreningen må forhandle det på plads for 93-gruppen. Nå, men så får man vel en venlig hilsen fra sin kreds på dagen, men nej, postkassen forblev tom. Jeg forstår det ikke. Da jeg blev 50 år, hvilket et normallevende menneske snildt opnår uden at gøre andet end at indtage føde, var der en uventet gratulation fra kredsen, men 25 års tjeneste i forreste række, det bekymrer en fagforening sig ikke om. Nå, nu vil jeg nyde de sidste dage af ferien og glæde mig til at skulle i gang igen. Glæden ved mit job har jeg da.

Svar

Foreningen synes ikke, at det umiddelbart virker personalepolitisk særlig hensigtsmæssigt at forklare tingenes tilstand, som du refererer, men reglerne er overholdt, hvorfor der ikke er så meget at komme efter.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Jubilæum er noget, man har i forhold til ansættelsesmyndigheden: Hvor mange år har man været ansat i kommunen?

Før 1993 var lærere ansat som tjenestemænd i staten. Arbejdsgiveren var derfor formelt staten, og jubilæum blev beregnet som tiden som tjenestemand i staten og tiden som ikke-tjenestemandsansat før ansættelsen som tjenestemand.

Denne rettighed lå i tjenestemandsbegrebet, og da tjenestemændene fra staten blev overført til kommunerne i 1993, udarbejdedes en lov om tjenestemænd i folkeskolen, som bevarede en række forhold for denne gruppe.

Det var også et spørgsmål, om lovgiver egentlig kunne fratage tjenestemændene den opnåede rettighed, men resultatet blev altså, at tjenestemænd i den lukkede gruppe bevarede retten til jubilæumsgratiale, jævnfør reglerne på det tidspunkt.

Kommunale tjenestemænd optjener også jubilæumsanciennitet, men på samme måde som overenskomstansatte kun i forhold til ansættelse i den konkrete kommune.

Så kommunen har reglerne på sin side. Min opfattelse er, at det vil være vanskeligt at få dem ændret ved en overenskomst. De overenskomstansatte følger de sædvanlige regler på det kommunale område. Tjenestemænd i den lukkede gruppe er omfattet af en særregel.

Hvis du ønsker kravet rejst, skal det ske gennem din lokalkreds.

Troels Østergård, konsulent, DLF's faglige kontor