Debat

Retten til efterløn

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg fylder 60 år i november 1999 og har været medlem af en a-kasse siden juni 1990 med henblik på at kunne få efterløn juni 2000. I den seneste tids megen omtale af blandt andet medlemskab af en a-kasse for at kunne få efterløn har der kun været omtalt kravet om de nuværende 20 års og de kommende 25 års medlemskab.

Jeg vil i det følgende fremføre fire begrundelser for, at jeg falder ind under kravet om kun ti års medlemskab.

1) Da jeg i juni 1990 meldte mig ind i a-kassen, blev jeg oplyst om, at jeg var berettiget til efterløn efter ti år.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

2) Da kravet om medlemskab af en a-kasse blev øget til 20 år, hvis man meldte sig ind i en a-kasse efter den 1. april 1992, blev det samtidig understreget, at de, der meldte sig ind eller allerede var medlem før 1. april 1992, fortsat kun behøvede ti års medlemskab for at være berettiget til efterløn.

3) Jeg har i tiltro til gældende lovgivning foretaget mange arbejdsmæssige dispositioner (timetal med mere), som forudsatte, at jeg efter ti års medlemskab kunne få efterløn som et supplement til førtidspensionen.

4) Det vil være meningsløst at kræve 20 års medlemskab regnet fra juni 1990, da det vil have den konsekvens, at jeg i praksis fratages retten til at kunne få efterløn (juni 2010 er lig med 70 år).

Jeg vil derfor gerne bede Danmarks Lærerforening om at verificere, at jeg fortsat har ret til at gå på efterløn efter ti års medlemskab af en a-kasse.

Ole Østerby Olesen

Beder

Svar

Indledningsvis skal jeg præcisere, at loven om efterløn med deraf følgende konkrete regler i bekendtgørelser med videre endnu ikke er færdigbehandlet.

Med hensyn til dine spørgsmål kan jeg imidlertid på baggrund af de kendte udmeldinger berolige dig med, at der ikke sker ændringer i forhold til din konkrete mulighed for at overgå til efterlønsordningen som 60-årig - forudsat at de gældende betingelser er opfyldt.

Der ændres ikke ved tiårsanciennitetsbestemmelserne for personer, der er født før den 1. marts 1952, og som har et afbrudt medlemskab fra den 31. marts 1992.

De mange tjenestemænd, der for eksempel meldte sig ind i dlf/a i marts 1992, får på baggrund af overgangsordninger en vis rabat på efterlønsabonnementet. Tilsvarende gælder for andre medlemmer, som også får godskrevet anciennitet for medlemsperioder, hvor der alene har været indbetalt kontingent til arbejdsløshedsforsikringen.

Efterlønsordningen bliver på nogle punkter mindre attraktiv, men alt andet lige tyder de foreløbige beregninger på, at det fortsat vil være økonomisk fornuftigt at fortsætte i efterlønsordningen - specielt hvis man venter med at gå på efterløn, til man fylder 62 år. Muligheden for en tidlig tilbagetrækning eksisterer således stadig.

dlf/a vil løbende informere om den ny ordning og samtidig direkte kontakte de medlemmer over 60 år, som allerede nu har mulighed for at få udstedt et efterlønsbevis.

Frank A. Jørgensen

Konstitueret forretningsfører, dlf/a