Debat

Efterløns-protest

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kredsstyrelse og tillidsrepræsentanter i Danmarks Lærerforenings kreds 63 for Vordingborg, Langebæk og Møn udtaler om finanslovsforliget:

Vi må på det skarpeste protestere mod de voldsomme forringelser af vore vilkår, som det indgåede forlig er udtryk for.

Efterlønsordningen bliver ikke blot forringet og udhulet, men der er også tale om et opgør med et bærende princip i dansk fagbevægelse: solidaritetsprincippet. Fremover bliver det et personligt valg, om man vil indbetale til sin egen efterlønsordning - vel at mærke et valg, som skal foretages som 35-årig, idet kravet om medlemskab af en a-kasse udstrækkes fra 20 til 25 år.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det er et indgreb, som griber voldsomt ind i livsplanlægning og velfærd. Særligt hårdt rammer det tjenestemænd, som havde tænkt sig at kombinere tjenestemandspension med efterløn for tidlig tilbagetrækning.

Tjenestemandsansatte lærere vil med forliget opleve et voldsomt tab. Ifølge forligsteksten vil staten opsige aftalen om det lille førtidspensionsfradrag på maksimum 3,5 procent ved førtidspensionering. Fremover vil pensionen kunne reduceres med mellem 7 og 32 procent, hvis tjenestemænd ønsker at fratræde som 60-65-årige.

Lærere udøver en psykisk krævende profession, hvor udbrændthed, træthed og tidlig afgang er udbredt. Vi oplever det indgåede forlig som en voldsom forringelse af vore vilkår. Vi ønsker forbedrede arbejdsforhold, bedre arbejdsmiljø og seniorordninger for at holde erfarne kolleger på jobbet.

Forringede pensions- og efterlønsforhold bidrager ikke til dette ønske. Vi opfordrer regering og forligspartier til tilbagetrækning af ændringerne af efterløns- og pensionsforholdene og iværksættelse af en generel samfundsdebat af mulighederne og betingelserne for en senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Vi finder, at det er en uhørtindblanding i de frie forhandlingsforhold, når parterne bag forliget tilkendegiver 'behov for en væsentlig forbedring af mulighederne for at tilrettelægge lærernes arbejdstid mere fleksibelt'. De kommende overenskomstforhandlinger vil blive belastet af forligspartiernes uartige forhåndsindblanding!

På forsamlingens vegne:

Allan Sørensen

kredsformand

Carsten Larsen

tillidsrepræsentant

Powered by Labrador CMS